Cijene nafte stabilne

Cijene nafte stabilizovale su se na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, balansirajući između znakova posustale potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za snabdijevanje iz Rusije.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila je viša 20 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 85,53 USD. U utorak je zaključio trgovinu u plusu 1,08 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u septembru, po 21 cent višoj cijeni, od 84,74 USD.

Na američkom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 81,6 USD. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,24 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je uznemirio napad na naftni terminal u Rusiji, raspirivši zabrinutost za snabdijevanje. Ukrajinski napad dronom u luci Azov izazvao je požar u spremniku goriva u naftnom terminalu, prema navodima ruskih zvaničnika i izvora u ukrajinskoj obavještajnoj službi.

Luka Azov ima dva naftna terminala iz kojih je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci u inostranstvo otpremljeno oko 200 hiljada tona goriva.

Kontinuirani ukrajinski napadi na ruske rafinerije predstavljaju prijetnju za fizičko snabdijevanje kupaca širom svijeta i podižu premije na geopolitički rizik.

“Ukrajinski napad podsjeća tržište da je ruska energetska infrastruktura definitivno meta, a svjetska tržišta trebaju te barele nafte i prerađenih proizvoda kako se cijene ne bi otele kontroli”, rekao je John Kilduff iz Again Capitala.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak