Peking upozorava Brisel

Dodajte komentar

Kina je danas upozorila EU da je protiv eskalacije sporova u bilateralnoj trgovini.

Kina je od Brisela zatražila da odustane od planova za sprovođenje istrage o kineskim telekomunikacionim proizvodima i za uvođenje poreza na solarne ploče.

Evropska komisija juče je saopštila da će, u slučaju neuspjeha bilateralnih pregovora, otvoriti istragu protiv dampinga i subvencija u telekomunikacionim mrežama i njihovim ključnim elementima uvezenim iz Kine.

Ova odluka uslijedila je nakon izvještaja da Brisel planira da uvede poreze protiv dampinga do 68 odsto na kineske solarne ploče.

Portparol kineskog Ministarstva trgovine Šen Danjang rekao je da evropske kompanije za mobilnu telefoniju uživaju „mnogo veće“ učešće na tržištu u Kini nego kineske kompanije u EU i da će bilo kakav trgovinski postupak Brisela nanijeti štetu za obje strane.

„Nadamo se da EU neće pokretati postupke koji nisu dobri za obje strane“, rekao je Danjang, dodajući da će Kina, ukoliko EU bude nastavila sa istragom, preduzeti određene mjere „radi odbrane svojih pravnih interesa i prava“, u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije i kineskim zakonima.

Prema zvaničnim podacima EU, godišnje se u Uniju iz Kine uveze opreme za telekomunikacione mreže čija je tržišna vrijednost oko milijardu evra.

Šen je od Brisela zatražio da ne uvodi poreze na solarne ploče i naglasio je da će time EU nanijeti „ozbiljnu štetu“ bilateralnim trgovinskim odnosima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *