Zlato probilo cijenu od 2.300 dolara

Dodajte komentar

Geopolitički i strukturni faktori postavili su zlato u poziciju da dostigne 2600 dolara za uncu u roku od godinu dana, prema jednom tržišnom veteranu.

Plemeniti metal je ove godine dostigao uzastopne rekordne vrijednosti, uključujući još jedan u četvrtak kada je promptno zlato probilo iznad 2300 dolara prije nego što je blago pojeftinilo. Rano u petak trgovalo se oko 2278 dolara po unci.

Razlozi koji stoje iza njegova uspona – i koliko više može ići u bliskom ili srednjoročnom razdoblju – vruće su teme među ulagačima, posebno budući da su dobici na berzi i dalje snažni.

Juerg Kiener, glavni investicioni direktor u Swiss Asia Capitalu, rekao je u srijedu za CNBC-jev “Street Signs Asia” da njegova analiza krivulje naprijed za zlato “izgleda fantastično”.

“Ako pogledate svoju krivulju unaprijed za godinu dana, to je oko 26 [2600 dolara]. Mislim da bismo mogli biti jako brzi dok uzimamo 23 [$2,300], ima dosta zadržane potražnje,” rekao je.

Dodao je da kolaps zaliha na tržištu zlata dovodi u opasnost “mnoge izvedene strukture”.

“To vjerovatno dovodi u opasnost mnoge strukture koje su na tržištu igrajući zlato, jer [trgovci] možda neće moći pokriti [svoje kratke pozicije]. A ako kažem da je 26 za mene samo krivulja prema naprijed, u slučaju da dobijemo kratak stisak, brojke će ići puno više.”

Kratki stisak je kada cijena imovine naglo poraste, a oni s kratkim pozicijama — koji su se kladili na pad cijene — prisiljeni su kupiti imovinu kako bi spriječili nove gubitke, obično dodatno podižući cijenu.

Kiener je takođ anaveo geopolitiku, prelazak na “multipolarni svijet” i promjenu međunarodne trgovinske strukture kao razloge za njegov nagonski raspoloženje u pogledu cijene zlata. Drugi je bio da vlade “tiskaju novac kao da sutra ne postoji”, dodao je, prenolsi Seebiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *