Kakav je dogovor o vještačkoj inteligenciji postigla EU

Dodajte komentar

Zvaničnici Evropske unije postigli su u noći sa petka na subotu sdogovor kojim se u potpunosti reguliše upotreba vještačke inteligencije.

Nakon trodnevnih pregovora koji sui opisani kao izuzetno teški, članice EU postigle su sporazum koji bi trebao stupiti na snagu 2026. godine, a koji regulira obaveze i pravila po kojima se mora upravljati tehnologijom koja potpuno transformira svakodnevni život.

“Propisi imaju za cilju da osiguraju da sistemi vještačke inteligencije koji se koriste u EU budu sigurni i da poštuju osnovna prava i evropske vrijednosti”, naveli su iz Španije koja predsjedava Vijećem Evropske unije.

Povodom usvajanja istorijske odluke oglasio se i evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

“Evropa postaje prvi kontinent koji je uspostavio jasna pravila za upotrebu vještačke inteligencije. Ovo je mnogo više od paketa pravila. To je pokretačka platforma za evropske istraživače koji će voditi globalnu utrku0 za vještačku inteligenciju”, poručio je.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je usvajanje ovakve odluke.

“Jedinstveni pravni okvir za razvoj vještačke inteligencije kojem možemo vjerovati. Evropa je vodila ove procese i isporučila rezultat”, rekla je Von der Leyen.

Tekst sporazuma, prema riječima zastupnika Evropskog parlamenta, uključuje i njihove “crvene linije” kojima se potvrđuje da će biti zabranjeno nekoliko sistema biometrijskog nadzora koji su smatrani neprihvatljivim, a koji uključuju kategorizaciju po rasi, seksualnoj orijentaciji, političkim, vjerskim ili filozofskim uvjerenjima.

“To uključuje i prepoznavanje emocija na radnom mjestu i obrazovnim institucijama kao i sisteme koji manipuliraju ljudskim ponašanjem”, pojasnili su, prenosi Klix.ba.

Među novim pravilima, zvaničnici su se složili sa strogim ograničenjima upotrebe tehnologije prepoznavanja lica osim usko definisanih izuzetaka za provođenje zakona.

“Zabranjena je i upotreba vještačke inteligencije za iskorištavanje onih koji su ranjivi zbog starosti, invaliditeta ili ekonomske situacije. Kompanije koje ne poštuju pravila suočavaju se sa kaznama od 35 miliona eura ili sedam posto globalnog prihoda”, piše Financial Times.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *