Platni promet sa Srbijom i BiH do kraja godine

Dodajte komentar

Univerzal kapital (UCB) je jedina banka u Crnoj Gori koja je našla interes da uspostavi direktni platni promet sa Srbijom i BiH i očekuju da će taj sistem biti u funkciji do kraja godine. UCB je potpisala ugovor o učešću u kliringu međunarodnih plaćanja sa Centralnom bankom Crne Gore, a u toku su testiranja sistema sa Narodnom bankom Srbije.

Iz UCB su Pobjedi kazali da su prva banka iz Crne Gore koja pristupa ovom sistemu, pa nemaju uporedan primjer.

– Teško je izaći sa preciznim rokom, ali očekujemo da, ako ne bude većih tehničkih izazova, prve transakcije budu urađene do kraja godine. Potpuno smo posvećeni tome, pošto je ovaj projekat za nas od izuzetnog značaja – istakli su iz UCB.

Na naše pitanje koje su vrste računa i dokumentacija potrebne za uspostavljanje platnog prometa sa Srbijom, da li je isti sistem i sa BiH, kazali da je isto kao svako plaćanje prema inostranstvu, te da je, u skladu s domaćim propisima, potrebno otvoriti transakcioni račun za međunarodni platni promet.

– Dokumentacija potrebna za otvaranje takvih računa predviđena je važećim propisima koji se odnose na platni promet – precizirali su iz UCB.

Što se tiče standarda i regulativa koje treba poštovati prilikom sprovođenja međunarodnih platnih transakcija kazali su da su isti kao i za platni promet u Crnoj Gori ili sa bilo kojom drugom zemljom.

– Na prvom mjestu je poštovanje zakona o platnom prometu i o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma – naglasili su iz UCB.

Kada je u pitanju konverzija valuta prilikom transakcija sa zemljama koje koriste dinar i konvertibilnu marku, istakli su da će se transakcije sa učesnicama kliringa međunarodnih plaćanja iz Srbije i BiH obavljati isključivo u eurima.

Što se tiče usluge podrške koje će pružati banka u vezi sa međunarodnim platnim prometom, kao što su praćenje transakcija, obavještenja o promjenama u regulativama i slično, UCB je na raspolaganju klijentima za sve informacije.

Podsjećaju da je elektronsko bankarstvo standardna usluga banke koja se nudi kako za međunarodni, tako i za domaći platni promet i da je odnedavno u upotrebi njihova aplikacija mBanking, koja omogućava klijentima upravljanje finansijama na mobilnim telefonima i tabletima, uz najviši nivo zaštite.

– Nakon uključivanja u kliring, formiraćemo tarife u zavisnosti od svih troškova koje ovaj način kliringa bude nosio. Očekujemo da će biti niže od sadašnjih naknada za plaćanje prema inostranstvu – kazali su iz UCB, dodajući da ne očekuju nikakve eventualne probleme ili poteškoće koje se mogu pojaviti tokom procesa uspostavljanja platnog prometa sa Srbijom i BiH.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *