Azijska tržišta: Hang Seng najveći regionalni dobitnik

Dodajte komentar

Dionice u Hong Kongu predvodile su azijsko-pacifička tržišta u porastu u srijedu nakon optimističnih ekonomskih podataka iz Kine. Blaga analiza inflacije u SAD-u takođe je podstakla nade da se Federalne rezerve bliže kraju svog ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Peking je izvijestio o maloprodaji i industrijskim podacima za oktobar koji su bili bolji od očekivanih. Maloprodaja je prošlog mjeseca porasla za 7,6% u odnosu na godinu dana prije, što je iznad prognoze rasta od 7% prema anketi Reutersa. Industrijska proizvodnja porasla je 4,6% na godišnjem nivou, brže od tempa od 4,4% koji je predviđala anketa Reutersa.

CPI u SAD-u bio je nepromijenjen u listopadu, u odnosu na očekivanja ekonomista o porastu od 0,1% u odnosu na mjesec.

Podaci su pokazali da se japanska ekonomija smanjilo tokom trećeg tromjesečja prvi put u četiri kvartala, usred usporavanja globalne potražnje i rastuće domaće inflacije. Japanski privremeni bruto domaći proizvod pao je 2,1% u trećem tromjesečju u poređenju s prošlom godinom, u odnosu na procjenu ankete Reutersa o padu od 0,6%.

Na geopolitičkom planu, očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping osobno sastati u San Franciscu prvi put nakon otprilike godinu dana.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu skočio je 3,09% na najviši nivo u više od nedjelju dana, dok je indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini napredovao 0,56%.

Južnokorejski Kospi dodao je 1,93 posto, a Kosdaq 1,44 posto, prenosi SEEbiz.

U Australiji je S&P/ASX 200 zatvorio 1,42% na najviši nivo u osam nedjelja na 7.105,90.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *