Svaki treći zaposleni radi u javnom sektoru

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, prema podacima Uprave prihoda i carina, ukupno je zaposleno oko 240 hiljada građana, od čega gotovo 80 hiljada ili svaki treći radi u javnoj  administarciji.

Da je država najbolji poslodavac najbolje dokazuje činjenica da mladi najviše žele da zasnuju radni odnos u nekoj od državnih firmi, a mnogi napuštaju privatnike zbog boljih zarada i uslova u javnoj upravi.

Tako, u zemlji sa nešto više od 600 hiljada stanovnika, radi tek svaki drugi građanin, od čega trećina u javnom saktoru. Prema podacima Uprave prihoda i carina, koji su dostavljeni portalu Bankar, u Crnoj Gori je ukupno 239.494 zaposlenih.

“Ukupan broj zaposlenih lica u javnom sektoru je 77.801, uključujući Vladu, ministarstva, uprave, agencije, institucije, lokalnu samupravu, organe lokalne samouprave,  preduzeća čiji je vlasnik Vlada i lokalna samouprvava. Ukupan broj zaposlenih lica u privatnom sektoru je162.972”,  navode u Upravi prhoda i carina.

U Vladi je zaposleno 177 osoba, dok je ukupan broj zaposlenih u ministarstvima 6.640. Prema podacima sa kojima raspolažemo u preduzećima čiji je vlasnik država uposelno je 15.287, dok je ukupan broj zaposlenih lica u agencijama oko 800.

“Ukupan broj zaposlenih lica u lokalnoj samoupravi i organima lokalne samouprave je 5.977. Ukupan broj zaposlenih lica u preduzećima čiji je vlasnik lokalna samouprava je 7.453”, podaci su koje je Uprava prihoda i carina dostavila našem portalu.

No, sve ovo ne bi bio problem da je naša javna uprava efikasna. Priča o racionalizaciji i optimzaciji traje godinama a u praksi imamo konstatno zapošljavanje na lokalnom i državnom nivou. I dok građani stalno kritikuju glomazni državni aparat, nikome nije mrsko da iz državnog budžeta prima platu. Posebno poslednjih godina kada su se zarade znatno povećale u javnom sektoru, pa je poslodavcima država postala najveća konkurencija. I sada poslodavci muku muče sa radnom snagom, iako je privatni sektor taj koji stvara novu vrijednost i puni državnu kasu. No, izgleda da država za to ne mari, jer godinama imamo preveliko zapošljavanje, javna administacija sve je glomaznija, a na njenu efiksanost ćemo, svi su izgled, morati još da sačekamo.

B.V.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *