Junker: Sadašnja situacija u Evropi kao 1913. godine

Dodajte komentar

Predsjedavajući eurozone Žan Klod Junker izjavio je danas da su na izborima u Italiji i Grčkoj na površinu izbili nacionalni osjećaji prema Njemačkoj za koje su svi vjerovali da su nestali. Prema njegovim riječima, on je bio užasnut transparentima koje su nosili pojedini demonstranti u Grčkoj i na kojima je njemački kancelar Angela Merkel prikazana u nacističkoj uniformi. 

„Svako ko je vjerovao da više ne postoji rizik od ponovne pojave vječnog pitanja rata i mira u Evropi, uvidio je da duboko griješi. Demoni nisu nestali, oni samo spavaju, što su nam pokazali sukobi u BiH i na Kosovu. Dirnut sam koliko su uslovi u Evropi 2013. godine slični onima od prije stotinu godina“, rekao je Junker u intervjuu njemačkom dnevniku „Špigl.“

On je naglasio da je način na koji su pojedine njemačke političke ličnosti kritkovane u Grčkoj „ostavio dubok trag“. On je istakao da su i nedavni izbori u Italiji bili „izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Njemačkoj i stoga su bili antievropski“.

Junker, koji je bio na čelu eurozone od 2005. godine do januara ove godine kada je najavio odlazak sa te funkcije, rekao je da primjećuje paralele između današnjeg doba i 1913. godine. „Tokom 1913. godine mnogi su vjerovali da više neće biti rata u Evropi. Velike sile starog kontinenta toliko su blisko ekonomski sarađivale da je vladalo mišljenje da više ne mogu imati vojnih sukoba“, istakao je Junker, koji je i premijer Luksemburga, prenosi Capital.

Junker smatra da je jedinstvo jedini način da Evropa nastavi da ima globalni uticaj i u budućnosti.

On je dodao da vlade Njemačke, Francuske i Britanije dobro znaju da je jedini način da se njihov glas čuje na međunarodnom nivou „kroz megafon EU“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *