Radnici KAP-a pristaju na smanjenje zarada od pet odsto?

Dodajte komentar

Većina radnika okupljenih oko najbrojnijeg Sindikata Aluminijuma u Kombinatu aluminijuma danas će najvjerovatnije prihvatiti prošlonedjeljni predlog menadžmenta da se januarska zarada, koja će se isplatiti 15. februara, umanji za pet odsto kako bi se smanjili troškovi radne snage u kompaniji, saznaju „Vijesti“ nezvanično u vrhu ove radničke organizacije.

Takva odluka biće donijeta iako se tom predlogu otvoreno protivio jedan manji dio zaposlenih u glavnim cjelinama KAP-a.

Danas do 10 časova, kada bi sindikalci trebalo da se opet sretnu sa izvršnim direktorom Jurijem Moisejevom i predstavnikom države u bordu KAP-a Nebojšom Dožićem, koji su predložili smanjenje zarada, neizvjesno je kakva će biti konačna odluka druge radničke organizacije – Sindikata KAP-a, koji predvodi Sandra Obradović.

Podsjetimo, kao alternative smanjenju zarada u KAP-u za pet odsto, sindikalcima je menadžment ponudio prinudne odmore za dio prekobrojnih radnika uz isplatu 80 odsto mjesečne zarade i raspoređivanje u novoformirani neproizvodni sektor, gdje su zaposlenima, takođe, značajno umanjene zarade.

KAP sada ima oko 1.200 radnika, a prosječna zarada je nešto viša od 900 eura, zahvaljujući enormnim zaradama dijela rukovodeće strukture, u iznosima od nekoliko hiljada eura, kao i radno angažovanim u administraciji kompanije.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić saopštio je prije nekoliko dana “da zaposleni u KAP-u žele da pokažu da su spremni da se žrtvuju i daju svoj doprinos opstanku fabrike, te da krivca za tešku situaciju u kojoj se fabrika našla treba tražiti među većinskim vlasnicima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *