U 2019. godini samo četiri kompanije dijelile dividendu

Dodajte komentar

Montenegroberza saopštila je da su u 2019. godini samo četiri kompanije koje se nalaze na crnogorskom tržištu kapitala isplatile dividendu.

U tabeli se nalazi spisak emitenata koji su svojim akcionarima isplatili dividendu za 2019. godinu:

U 2018. godini 8 kompanija isplatilo dividendu. Upoređivanjem podataka za 2019. i 2018. godinu o isplaćenim dividendama, može se zaključiti da je u 2019. godini bilo 4 emitenta manje koja su dijelila dividendu, u odnosu na 2018. godinu.

U tabeli se nalazi spisak emitenata koji su i za 2018. i 2019. godinu isplatili dividendu svojim akcionarima:

Iz gore navedene tabele može se vidjeti, da tri kompanije:  Jugopetrol AD Podgorica, Luka Kotor AD Kotor i Crnogorski Telekom AD Podgorica imaju kontinuitet u isplati dividende dvije godine za redom, odnosno za 2018. i 2019. godinu.

Crnogorski Telekom AD Podgorica se kotira na Prime listi, Luka Kotora AD Kotor na Standard listi i Jugopetrol AD Podgorica na Slobodnom tržištu Montenegroberze.

Kompanije koje su dijelile dividendu za 2018., a to nisu učinile za 2019. godinu su: Hotelska Grupa “Budvanska rivijera” AD, Napredak AD Kotor, Podgorička banka AD Podgorica- Member of OTP Group, Elektroprivreda Crne Gore AD i Zetetrans AD.

Spisak kompanija koje su dijelile dividendu u 2018. , a nisu učinile u 2019. godini:

Kompanija koja je za 2019. godinu isplatila dividendu, a to nije učinila za 2018. godinu je Centralno klirinško depozitarno društvo AD Podgorica.

“Na svim razvijenim tržištima kapitala, kompanije koje isplaćuju redovno dividendu se uvijek više cijene od strane investitora, koji su spremni kupovati njihove akcije. Ista situacija je i na Montenegroberzi, gdje su ovakve kompanije prepoznate od strane kako domaćih tako i inostranih ulagača”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *