Google prihodovao više nego svi američki štampani mediji zajedno

Dodajte komentar

U posljednjih nekoliko godina prihodi od internetskog oglašavanja ubrzano rastu dok prihodi od oglašavanja u štampanim medijima drastično padaju. Gase se čak i neka ugledna izdanja, poput američkog nedjeljnika Newsweek čije će štampano izdanje izlaziti još samo do kraja godine.

Mnogi se pitaju kakva je budućnost štampanih medija i najavljuju najcrnji scenario.

Američka kompanija Statista.com uporedila je polugodišnje prihode američkog internetskog diva Googla s prihodima od kalsičnog oglašavanja svih američkih štampanih medija. Google je globalno u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 20,8 milijardi dolara bruto prihoda dok su sve američke štampane novine zajedno od oglasa u svojim rizdanjima prihodovale 19,2 milijarde dolara.

U propratnom komentaru Statista.com navodi da poređenje nije sasvim fer. Podaci, naime, nisu uporedivi jer je kod Googlea u obzir uzeto globalno poslovanje, ali da ipak daju grubu sliku o trendovima: koliko je doista značajan Googlove biznis te kako pada značaj oglašavanja u štampanim medijima. Još 2006. mediji su od oglašavanja u štampanim izdanjima prihodovali više od 70 milijardi dolara.

Osim toga, kod Googla je u obzir uzet bruto prihod, prije nego je isplatio izdavače. A prema podacima Googlea, u prvih šest mjeseci ove godine izdavačima je isplaćeno oko 5 milijardi dolara. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *