Američki BDP bilježi pad od čak 31,4 odsto

Dodajte komentar

Privredna aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama je proljetos opala rekordnom brzinom, ali izgleda da će rekord u porastu oboriti u upravo završenom kvartalu jul-septembar.

Odeljenje za trgovinu izvijestilo je da je bruto-domaći proizvod, ukupna vrijednost proizvodnje robe i usluga, opao po stopi od 31,4 odsto u kvartalu od aprila do juna.

Novi izveštaj, vladin posljednji pogled na drugi kvartal, pokazao je pad koji je bio više nego tri puta veći od prethodno najvećeg, od 10 odsto, u prvom kvartalu 1958. godine.

Ekonomisti vjeruju da će aktivnost rasti godišnjom stopom od rekordnih 30 odsto u tekućem tromesečju, pošto su se preduzeća ponovo otvorila i milioni ljudi se vratili na posao.

Vlada će svoj izvještaj o BDP od jula do septembra objaviti tek 29. oktobra, samo pet dana prije predsedničkih izbora.

Dok predsjednik Donald Tramp računa na ekonomski oporavak kako bi ubijedio glasače da mu daju drugi mandat, ekonomisti su rekli da to ne predviđaju, već da će rast u posljednja tri mjeseca ove godine značajno usporiti na stopu od oko 4,0 odsto.

Do sada je ove godine američka ekonomija opala po stopi od 5,0 odsto u prvom tromjesečju, što je značilo kraj gotovo 11 godina duge ekonomske ekspanzije, najduže u istoriji SAD. Potom je pad u drugom kvartalu bio 31,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *