Naslovne strane dnevnih novina za 17. februar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pad cijena akcija barske kompanije

Iznošenjem 150 hiljada akcija Port of Adrije na prodaju u sistemu Montenegroberze, turske gazde ove kompanije su u četvrtak zaustavile sedmodnevni rast cijena ove kompanije, a protekla dva dana uz simbolične dnevne promete doprinijeli da se ona spusti sa prosječnih 21,12 centa, na 17,14 centa ili za ukupno 18,8 odsto.

Sedam godina kasni izrada DUP-a

Povodom teksta koji je u “Vijestima objavljen 31. januara ove godine pod nazivom Može li se ponoviti Tivat na Maljeviku reagovala je kompanija Sonuba Montenegro. Reagovanje prenosimo u cjelosti: Investitor čvrsto stoji iza planirane investicije, kako svojim poslovnim opredeljenjem i strategijom, tako i raspoloživim finansijskim sredstvima. Međutim, za realizaciju projekta Maljevik ne postoje zakonski uslovi. Drugim riječima, realizacija projekta u ovom trenutku, odnosno, još od 2011. godine nije moguća, za — šta investitor apsolutno nije odgovoran.

Do 1. aprila da daju liste smanjenja broja zaposlenih

Poreska uprava (PU) produžila je opštinama i javnim preduzećima do 1. aprila rok do kojeg moraju izraditi planove reorganizacije, kojima će se smanjiti broj zaposlenih i predvidjeti dinamika izmirivanja zaostalih poreskih obaveza. Direktor PU Miomir M. Mugoša održao je u četvrtak sastanak sa predstavnicima opština Berane, Pljevlja i Ulcinj i Cetinje, u cilju rješavanja pitanja njihovog poreskog duga.

Dnevne novine

Tunel Mala trava biće probijen do kraja mjeseca

Na auto-putu Bar-Boljare, zaključno sa prvom sedmicom februara, završeni su radovi na iskopu i primarnoj podgradi tunela u dužini od 26,2 kilometra. To je 75 odsto ukupne dužine svih tunela na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, koju gradi kineska kompanija China Road and Bridge Construction (CRBC).

Opštine da smanje broj zaposlenih i vrate dug

Opštine i javna preduzeća koja imaju poreski dug moraju do 1. aprila izraditi planove reorganizacije, kojima će smanjiti broj zaposlenih i predvidjeti dinamiku izmirivanja zaostalih obaveza, saopšteno je iz Poreske uprave.

Crna Gora na 99. mjestu

Crna Gora zauzima 99. mjesto među 112 rangiranih zemalja prema Indeksu finansijske tajnosti, koji pokazuje koja država ima najčvršću finansijsku tajnu, odnosno spada u takozvane poreske rajeve. Prema ovogodišnjem Indeksu finansijske tajnosti, sastavljenom u međunarodnoj organizaciji Mreža poreske pravde, proizilazi da je Švajcarska “najkorumpiranija, odnosno “najiskvarenija zemlja u svijetu, jer ima najčvršću finansijsku tajnu, piše hrvatski Novi list.

Pobjeda

Specijalizovana agencija od marta startuje u Petrovcu

Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma Privredne komore podržao je nastojanja ministarstava turizma i zdravlja da se izradi strategija razvoja zdravstvenog turizma, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 50 hiljada eura. Na jučerašnjem sastanku je najavljeno da će od 1. marta početi da radi prva turistička agencija specijalizovana za zdravstveni turizam, sa sjedištem u Petrovcu.

Do 1. aprila plan za izmirenje duga

Poreska uprava je do 1. aprila produžila opštinama i javnim preduzećima rok do kojeg moraju izraditi planove reorganizacije, kojima će se smanjiti broj zaposlenih i predvidjeti dinamika izmirivanja poreskog duga, saopšteno je nakon sastanka direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše sa predstavnicima opština Berane, Pljevlja, Ulcinj i Cetinje. Cilj sastanka je bio rješavanje problema kašnjenja u izmirivanju obaveza po reprogramu iz 2015. i prošle godine. Prethodni rok je bio kraj decembra prošle godine.

Očekuju pola miliona eura u revolving fondu

Zajednica opština Crne Gore očekuje da Ministarstvo finansija uskoro najavnu raspravu ponudi nacrt izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Tada će znati definitivni stav države po osnovu njihovog zahtjeva da im pripadne polovina poreza na zaradu, da se unaprijedi sistem fiskalne egalizacije opština i formira revolving fond, kazao je Pobjedi generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *