1.500 ljudi, 459 tona prtljaga i zlatne pokretne stepenice – tako putuje kralj Saudijske Arabije

Dodajte komentar

Spuštajući se lagano zlatnim stepenicama, iz svog privatnog aviona, kralj Saudijske Arabije, Salman bin Abdulaziz al Saud, označio je dolazak u jednu od najvećih muslimanskih država. Time je, u posljednjih 50 godina, zabilježena prva posjeta saudijskog vođe Indoneziji.

Očigledno je da kralj ovu posjetu nije shvatio olako. U pratnji od 1.500 ljudi, uključujući 25 prinčeva i nekoliko ministara, kralj Salman je doputovao sa 459 tona prtljaga za svega devet dana boravka.

Dio prtljaga čine dva lifta, kao i dva Mercedes Benz-a S600s, koji su namijenjeni trodnevnoj posjeti glavnom gradu Džakarti,  nakon čega će uslijediti šest dana “relaksiranja” na Baliju.

Indonežani su, u nadi da će ova posjeta rezultirati i investicijom od 25 milijardi dolara, bili spremni da impresioniraju svoje goste. Entuzijastične mase, među kojima se našlo i desetine hiljada studenata, su prisustvovale kraljevom ulasku u predjsedničku palatu Bogor.

Kako bi se ukazalo poštovanje saudijskim posjetiocima, posebna pažnja je posvećena pokrivanju statua nagih muškaraca i žena, koje se nalaze u okviru palata.

Kralj Salman i njegova pratnja su planirali boravak u 4 luskuzna hotela u centru Džakarte, sa oko 10.000 pripadnika obezbjeđenja, koji su im konstantno na raspolaganju.

Više od 150 kuvara je angažovano, a na meniju su se našli specijaliteti iz kuhinje Bliskog Istoka, lokalna hrana, uključujući i plodove mora i egzotično voće.

Planirana je posjeta džamiji Istiklal, najvećoj džamiji jugoistočne Azije, gdje je za ovu priliku postavljen novi toalet.

Poslednja posjeta saudijskog kralja , bila je prije tačno 47 godina. Tom prilikom je u indonezijski arhipelag došao kralj Faisal.

Ova posjeta je od istorisjkog značaja za nas” , rekao je Sekretar predsjedničkog kabineta Pramono Anung.

Indonezija očekuje potpisivanje ugovora sa Saudijskom Arabijom o učestalijim letovima sa Bliskog Istoka i većem broju turista.

Putovanje kroz zemlje Azije je planirano u cilju unapređenja ekonomskih i poslovnih interesa kraljevstva, a Indonezija je na tom putu označena kao druga stanica.

Na prvoj stanici, u Maleziji, kralj Saudi je potpisao ugovor na 7 milijardi dolara i preuzeo 50% rafinerije nafte. Kralj je takođe posjetio Brunej, Japan, Kinu i Maldive.

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *