DPS se konačno usaglasio oko kamate na švajcarca

Dodajte komentar

Pet poslanika DPS Zoran Jelić, Rešid Adrović, Maida Bešlić, Veljko Zarubica i Radovan Obradović podnijeli su juče Skupštini nove izmijenjene amandmane na izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u francima u eure kojima su ispravili zabunu oko kamate i ovoga puta je predložili fiksnu na 8,2 odsto.

DPS će na taj način pokušati da ispravi štetu koja je napravljena prekjuče kada je zbog zabune u ovoj partiji izglasan amandman kojim je predviđeno da se i na kamatu obračuna kamata i da ona dostigne 15 odsto.

Poslanici tada u pisanoj formi nijesu dobili izmijenjeni amandman, nego stari i izglasali su ga što je značilo obračunavanje zatezne kamate. Nakon toga je poslanik DPS-a Milutin Simović zamolio da se ponovi glasanje ali ovoga puta za pravi amandman. I predsjednik parlamenta, Darko Pajović, predložio je takođe poslanicima da se, zbog konfuzije u vezi sa tekstom predloženog amandmana, konsenzusom svih ponovi glasanje, obrazlažući to ranijom, odnosno praksom parlamenta iz februara ove godine kada su se slične stvari dešavale, ali to opozicija nije prihvatila pod obrazloženjem da neće da urušavaju parlament glasanjem kako se kome prohtije. Nakon toga je održana sjednica predsjednika poslaničkih klubova i rasprava i glasanje o amandmanima odložena za ponedjeljak. Nakon njega juče su iz DPS podnijeli nove, odustajući od prethodnog amandmana jedan.

DPS je juče povukao amandman jedan od 30. avgusta ove godine u kom je stajalo da se u obračun duga uključuje i zakonska zatezna kamata, obračunata u skladu sa zakonom o visini stope zatezne kamate.

Umjesto tog amandmana dostavljen je novi u kom se navodi da su komercijalne banke, odnosno treća lica, dužna da nakon konverzije kredira u eure, izvrše novi obračun kredita, odnosno potraživanja sa uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

U amandmanu se, takođe navodi, da su banke dužne i da vrate preplaćeni novac klijentima koji su otplatili kredite ili su u redovnom režimu otplate.

Pri izračunavanju neće se primjenjivati odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, navodi se u izmijenjenim amandmanima DPS-a.

Poslanici DF-a su najavili da će povući predlog zakona ukoliko amandmani DPS prođu.

Simović je na to prekjuče u parlamentu kazao i da će DPS, ukoliko DF povuče zakon, odmah kandidovati novi i u najkraćem mogućem roku sazvati vanredno zasjedanje Skupštine.

Predložićemo pravedan zakon, jednak za sve klijente, koji je utemeljen na mišljenjima nadležnih institucija za ovo pitanje, kao što je Centralna banka, kazao je Simović.

Predlog izmjena i dopuna Zakona je u ime 39 poslanika podnio poslanik DF-a Nebojša Medojević.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *