Poreska uprava: Polugodišnji rast od 22 odsto, bruto naplata prihoda 817.7 miliona eura

Poreska uprava (PU) ostvarila je polugodišnju bruto naplatu prihoda u iznosu od 817.7 miliona eura, sto je za 148 miliona eura ili 22 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za ovu godinu za 98 miliona eura.

“Dobar trend naplate budžetskih prihoda nastavljen je realizacijom svih planiranih aktivnosti koje se odnose na turističku sezonu u oblasti inspekcijskog nadzora i naplate prihoda, kao i jačanjem proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima”, navodi se u saopštenju.

Naplata poreza na dodatu vrijednost za period od 1. januara do 30. juna ove godine iznosila je 202,5 miliona eura, ostvaren je rast od 36,6 miliona eura ili 22 odsto u odnosu na godinu prije, a 5 odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu.

Porez na dobit pravnih lica naplaćen je u iznosu od 192,1 milion eura što je više za 60 miliona eura ili 45,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u odnosu na plan za 49 miliona eura ili 34 odsto.

Po osnovu doprinosa naplaćeno je 275,6 miliona eura što je za 25,1 milion eura ili 10 odsto više od naplate u prošloj godini za isti period, dok je za 13,6 miliona eura ili 5 odsto više u odnosu na plan budžeta.

U junu ostvarena naplata bruto poreskih prihoda iznosila je 114,8 miliona eura, sto je za 9,4 miliona eura ili 9 odsto više u odnosu na lani. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za 2,8 miliona eura ili 2,5 odsto.

Poreska uprava nastavlja zacrtane aktivnosti u cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda te se očekuju još bolji rezultati naplate, posebno u mjesecima pred nama.

Podijeli ovaj članak