Fortenova izbacila iz vlasničke strukture akcionare koji su pod sankcijama

Fortenova grupa d.d., najveći poslodavac u regionu s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije jugoistočne Evrope kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je holandska kompanija koja se nalazi na vrhu njene strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V, uspješno obavila transformaciju vlasničke strukture.

Transformacija je postignuta zaključivanjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V, koje se sastoji od nesankcionisanih dioničara društva TopCo, precizira se.

U skladu sa tim, Fortenova grupa d.d. od danas više nema sankcionisanog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Po završetku koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionisane osobe i osobe koje nijesu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo da steknu udio u društvu Iter BidCo B.V, pod istim uslovima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar sa udjelom od 93,78 odsto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je da učestvuje u novoj vlasničkoj strukturi i da oni zajednički drže udio od 6,22 odsto.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 odsto, u načelu je dužan da dostavi obvezujuću ponudu za sve depozitne potvrde koje nijesu u njegovom vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili da ostanu uz Fortenova grupu d.d. pod novom vlasničkom strukturom, pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče.

Detalji transakcije

Cilj ove transakcije, koja je pokrenuta u novembru 2023, je sprečavanje daljih poteškoća u finansiranju i operativnom poslovanju i izbegavanje znatno povećanih troškova finansiranja i usklađivanja poslovanja, koji su posljedica prisutnosti sankcionisanih dioničara u Fortenova grupi.

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcionisanog vlasnika depozitnih potvrda Fortenova grupe u fondaciji Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prenos 100 odsto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 miliona eura.

Od te ukupne naknade iznos od 500 miliona eura je bio bezuslovan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 miliona eura zagarantovano je time da Fortenova grupa ostvari određene finansijske ciljeve, prvenstveno održivo refinansiranje tokom 2024. pod poboljšanim uslovima i postigne specifične ciljeve odnosa neto duga prema EBITDA-i. Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili izlaska imovine društva na berzu.

Izvor: seenews.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak