Postignut dogovor o njemačkom budžetu za 2025. godinu

Čelnici vladajuće koalicije postigli su dogovor o državnom budžetu za 2025. godinu. Ali rasprave o štednji i kočnicima zaduživanja zacijelo će biti nastavljene.

Savezni kancelar Olaf Scholz (SPD), ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) i ministar finansija Christian Lindner (FDP) predstavili su dogovor o budžetu za 2025. godinu rekavši da on predstavlja više od samog budžeta, odnosno da se radi o „novim temeljima djelovanja Savezne vlade”, kako je to formulisao kancelar Scholz.

Novo zaduženje u državnom budžetu za 2025. iznosi 44 milijarde eura, a ukupni budžet 481 milijardu eura. Za nove investicije predviđen je iznos od 57 milijardi, što je novi rekord.

Investicije su sigurne i dječji dodatak biće povećan za pet eura. To je kao važne tačke dogovora,objavio predsjednik zastupničkog kluba SPD-a Rolf Mützenich u razgovoru za prvi program njemačke televizije ARD.

Ali rasprava o kočnicima zaduživanja nije završena, kaže Mützenich. Biće potrebno mnoštvo vještih zahvata da bi se začepilo milijardu rupa u saveznom budžetu za 2025., smatra Mützenich koji ne isključuje proglašenje posebno teškog stanja u zemlji koje bi omogućilo stavljanje izvan snage zabrane prekomjernog zaduživanja, nazvanog kočnica zaduživanja.

Za razliku od Mützenicha, predsjednik Zastupničkog kluba liberala (FDP) Christian Dürr ne vidi za to nikakve mogućnosti. Njemačka je na putu solidne finansijske politike, kaže on, dodajući da velika većina ljudi u Njemačkoj zagovara zadržavanje kočnice zaduživanja pa FDP smatra svojom dužnošću da progura u vladi.

Vodstvo Zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu pozdravilo je jače poticanje potreba porodica u budžetu za 2025. godinu, ali kritikuje štednju na više drugih područja. Predsjednica Predstavničkog kluba Zelenih Britta Haßelmann očekuje teške pregovore kad prijedlog dođe na raspravu u Bundestag. Čovjek se mora pitati odgovara li vladin prijedlog potrebama unutrašnje i vanjske sigurnosti i nužnosti nekih investicija, kaže ona.

Iz redova opozicije čuju se oštre kritike. Predsjednik bavarske vlade Markus Söder (CSU) smatra da je rezultat pregovora čelnika vladajuće koalicije nedovoljan te da prijedlog budžeta nije dovoljan za temeljni zaokret. Njemačka treba sveobuhvatnu terapiju, a ne „pokrivač za reumu i flaster za slučaj nužde“, izjavio je Söder.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak