Delegacija Vlade Crne Gore u Institutu Igalo: Slijedi plan restrukturiranja

Nakon sto je, poslije više od 200 dana, odblokiran račun Instituta Igalo, delegacija Vlade Crne Gore, na čelu sa potpredsjednikom Srđanom Pavićevićem, posjetila je ovu ustanovu, saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Vlade su razgovarala sa menadžmentom, radnicima, manjinskim akcionarima, te predstavnicima opstine Herceg Novi.

Uprava Instituta zahvalila je Vladi i premijeru Milojku Spajiću, što su, kako su saopštili, ispunili obećanja i omogućili da Institut dobije šansu da preživi.

Potpredskednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević poručuje da od sada teče rok od šest mjeseci za donošenje plana spašavanja Instituta Igala. On je zahvalio manjinskom akcionaru Žarku Rakčeviću na naporima u zajedničkom cilju da se spasi Institut.

Delegaciju Vlade Crne Gore, pored potpredsjednika Pavićevića, činili su savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska politiku Milena Milović, ministar zdravlja Vojislav Šimun, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

„Nadamo se kvalitetnoj studiji koja će obuhvatiti i medicinu, turizmologiju, edukaciju i to sve mora da bude temelj na kome će da poraste novi Institut“, istakao je Pavićević.

Ministar Šimun istakao je da je ovo samo prvi korak u oporavku Instituta, te da će na narednim koracima imati i pomoć međunarodnih stručnjaka.

Institut nema alternativu i ima višestruki značaj. Znamo da su korisnici Instituta i naša djeca, naši građani… Siguran sam da ćemo imati kvalitetno rješenje, Vlada stoji iza Instituta.

Ministar Odović je kazao da je ova Vlada pokazala da je odgovorna, ispunjava obećanja i da je u teškim uslovima pokazala da Institut neće pustiti.

„Pokazali smo da kad imamo međusobno povjerenje imamo i temelj za uspješnu priču, nakon prethodnog dužeg perioda nepovjerenja i neispunjenih obećanja“, rekao je Odović.

Direktor Instituta Zoran Kovačevič istakao je da mač koji je mjesecima visio nad Institutom konačno skinut posebno zahvaljujući Vladi i premijeru koji je uložio velike napor da se nađe zakonita pomoć.

Posebnu zahvalnost dugujemo radnicima, povjeriocima i dobavljačima koje molimo za dodatno strpljenje u narednih pola godine, kada se očekuje Plan restrukturiranja.

„On bi trebalo da definiše naredne tri godine, nadamo se ne malih institucija jer svi vjerujemo da Institut može i mora biti respektabilna zdravstvena i turistička ustanova“, rekao je Kovačević.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović očekuje da će plan restrukturiranja donijeti konačno ozdravljenje Instituta, a da će mu se vratiti i inostrani pacijenti.

„Od juče se u Institutu lakše diše. Razlog – nakon godina obećanja, upravo je ova Vlada i premijer Spajić svoja obećanja ispunjena i mi smo na tome zahvalni. Posebna zahvalnost ide i za sve zaposlene koji su, na rubu egzistencije, ostali da rade profesioanlno“, kazala je Obradović.

Manjinski akcionar Žarko Rakčević vjeruje da je Institut dobio novu šansu i da će je iskoristiti. „Institut treba Crnoj Gori i mora da se dovede na četiri zvjezdice, da se širi tržište“, poručio je Rakčević.

Vlada Crne Gore i manjinski akcionar, kompanija Vile Oliva uplatili su juče po pet miliona eura u cilju deblokade računa Instituta Igalo, a radnicima su isplaćene po dvije zarade.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak