Cijene nafte iznad 87 dolara

Cijene nafte danas su se na međunarodnim tržištima držale iznad 87 dolara nakon znakova jake potražnje u SAD-u na početku ljetne sezone putovanja i podataka koji signaliziraju smanjenu ponudu iz Rusije.

Na londonskom tržištu cijena barela poslije podne bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 87,51 dolar. Nije bilo značajnijih promjena ni na američkom tržištu, gdje se barel trgovao po 83,98 dolara.

Tržišta su ove sedmice pomno pratila podatke koji ‘osjećaju bilo kakvu’ potražnju na početku ljetne sezone putovanja u SAD. Ministarstvo energetike saopštilo je da su zalihe sirove nafte prošle sedmice pale za čak 12,2 miliona barela, a smanjene su i zalihe benzina za 2,2 miliona barela.

Istovremeno, trgovci nagađaju kada bi američka centralna banka mogla smanjiti ključne kamatne stope, a špekulacije se kreću od septembra do decembra.

Više zahtjeva za nezaposlenost prošle sedmice nagovještavalo je slabiju potražnju za radnom snagom, što bi značilo da bi se i dalje mogli odlučiti za septembar kako bi poduprli posrnulu ekonomiju. Jača ekonomska aktivnost bi povećala potražnju za energentima.

Smanjenje ponude
Ponuda se, s druge strane, smanjuje, navodi Reuters da se ruski proizvođači Rosnjeft i Lukoil spremaju da značajno smanje izvoz iz luke Novorosijsk na Crnom moru.

Oko 220.000 barela nafte dnevno manje nego u junu trebalo bi da se utovari u Novorosijsk u julu, prema proračunima Reutersa na osnovu tržišnih podataka.

“Ovo bi potvrdilo prognozu deficita ponude u trećem tromjesečju, iako će samo budućnost pokazati da li će plan biti sproveden u djelo jer je Rusija do sada bila slaba u ispunjavanju proizvodnih kvota”, rekla je Ashley Kelty iz Panmure Liberuma.

Očekuje se da će se proizvodnja ruskog benzina povećati za 15.000 do 20.000 metričkih tona u posljednjih 10 dana jula jer će dvije rafinerije ponovo pokrenuti preradu, saopćilo je u petak ministarstvo energetike.

Saudi Aramco je u međuvremenu snizio cijene svog glavnog arapskog lakog brenda kupcima u Aziji u augustu i sada planira da ga proda za samo 1,80 dolara više od prosjeka u Omanu/Dubaiju, naglašavajući pritisak nezavisne konkurencije na proizvođače OPEC-a).

Hina.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak