Britanija želi da bude dio “uspješne srpske priče” sa litijumom

Beograd, 20. juna 2024. - Britanska ambasada proslavila je veèeras zvanièan roðendan kralja Èarlsa Treæeg u rezidenciji ambasadora u Beogradu, a dogaðaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ. Prisutnima se obratio britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson. Dogaðaju su prisustvovali ministri Dubravka Ðedoviæ Handanoviæ, Tomislav Momiroviæ, ambasadori SAD, Italije, Ukrajine, Nemaèke, Francuske, Kristofer Hil, Luka Gori, Volodimir Tolkaè, Anke Konrad, Pjer Košar, prestolonaslednik Aleksandar Karaðorðeviæ i princeza Katarina, potpredsednica Vlade AP Vojvodine Sandra Božiæ, poverenica za ravnopravnost Brankica Jankoviæ, direktorka Instituta Torlak Darija Kisiæ, beogradski muftija Mustafa Jusufspahiæ. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je da Srbija ima litijum u velikim količinama koji je odličnog kvaliteta.

On je poručio da Britanija želi da bude dio “uspješne srpske priče” sa litijumom.

“Očigledno je da je pred novom srpskom vladom važna odluka i mi smo očigledno vrlo zainteresovani za postizanje sporazuma. Ako srpska vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspješnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije”, rekao je britanski diplomata za Novu ekonomiju.

Odgovarajući na pitanje da li Britanija i Evropa iskazuje interesovanje za srpski litijum i da li pregovaraju sa Vladom Srbije, Ferguson potvrđuje interesovanje, a iskazuje i uvjerenost da ovaj projekat može donijeti najviše ekološke standarde i ekonomski pomoći stanovništvu Loznice i dolini Jadra.

Prema njegovom objašnjenju, Britanija je i sama u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, a projekat je potpomognut od države, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija “Cornish Lithium PLC” i kako se očekuje, biće urađen po najvišim ekološkim standardima.

Podijeli ovaj članak