Regulator odobrio NLB-u ulazak na hrvatsko tržište leasinga

 Hrvatski regulator tržišta finansijskih usluga Hanfa odobrio je Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) indirektnu kupovinu 100 posto vlasničkog udjela u hrvatskoj lizing kompaniji Mobil Leasing, koja drži nešto više od tri odsto tržišnog udjela. na tržištu lizinga u južnom susjedu Slovenije. Vlasništvo dolazi akvizicijom kompanije Summit Leasing.
NLB je prošlog novembra potpisala ugovor sa Apollo Global Management-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kupovini 100% udela u SLS Holdco, matičnoj kompaniji Summit Leasing Slovenija i njenih podružnica. Među njima je i hrvatska kompanija Mobil Leasing.

Završetak transakcije zavisi od pribavljanja regulatornih saglasnosti i saglasnosti nadležnih organa ili institucija za zaštitu tržišne konkurencije i očekuje se u drugoj polovini ove godine. Jedna od njih je bila saglasnost Hanfe.

Upravno vijeće agencije dalo je danas zeleno svjetlo NLB-u za indirektnu kupovinu 100 posto Mobil leasinga, koji, prema podacima Hanfe, kontrolira 3,3 posto hrvatskog tržišta leasing usluga i trenutno ima 3.500 aktivnih ugovora o financiranju vozila.

Kako je danas saopšteno u Hanfi, NLB ispunjava sve uslove za sticanje kvalifikovanog vlasničkog udela, a kupovinu lizing kuće ne ometaju otvorene procedure oko prenesenih deviznih depozita.

Naime, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb tuže NLB u ime i za račun hrvatske države zbog prijenosa deviznih depozita hrvatskih štediša sa zagrebačke podružnice LB-a na hrvatske poslovne banke. Glavnica svih tužbi je 171 milion eura, a zbog dužine sudskog postupka kamate su u međuvremenu prije nekog vremena premašile iznos glavnice.

Parlament je u avgustu 2018. usvojio i poseban zakon za zaštitu vrijednosti slovenačkog kapitalnog ulaganja u NLB, na osnovu kojeg će Fond Republike Slovenije za sukcesiju NLB nadoknaditi iznose koji će mu biti prinudno vraćeni po osnovu o pravosnažnim sudskim odlukama u Hrvatskoj.

Ulazak NLB-a na hrvatsko tržište leasinga putem Summit Leasinga stoga predstavlja važan korak u povratku NLB-a na hrvatsko tržište finansijskih usluga. Južni slovenački susjed bila je jedina od bivših jugoslovenskih republika u kojoj NLB, kao jedna od jačih regionalnih finansijskih institucija, do sada nije bila prisutna. On želi da se vrati u to pokušavajući da preuzme Addiko banku, sa sjedištem u Beču.

Seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak