Haljine i kraljevski predmeti princeze Dajane prodati na aukciji za više od 4 miliona funti

Kolekcija predmeta u vlasništvu članova kraljevske porodice, uključujući haljine i bilješke pokojne princeze Dajane, prodata je za više od 4 miliona funti na aukciji u Kaliforniji.
Na prodaji je bilo više od 200 predmeta, a aukcionari su je proglasili najopsežnijom zbirkom Dianinih ličnih stvari otkako je održala vlastitu dobrotvornu aukciju dva mjeseca prije smrti 1997. godine.

Magenta svilena i čipkasta večernja haljina sa otvorenim ramenima koju je dizajnirao Britanac Victor Edelstein, koju je Diana nosila u Londonu i Njemačkoj 1987. godine, bila je na vrhu prodajne  cijene sa 910.000 dolara (720.000 funti) – četiri i po puta više od prvobitne niže procjene.

Britanski kreator Edelstein dizajnirao je i čuvenu tamnoplavu haljinu koju je princeza nosila kada je plesala s Johnom Travoltom u Bijeloj kući 1985. godine.

Omiljeni dizajneri princeze Dajane, uključujući Edelstein, Caroline Charles i Catherine Walker, svi su predstavljeni na aukciji pod nazivom Princess Diana's Elegance & A Royal Collection, koja je održana na Peninsula Beverly Hillsu u Los Angelesu 26. juna.

U međuvremenu, ponoćno plava haljina bez naramenicama Murray Arbeid koju je princeza Dajana nosila dva puta 1986. godine, a na izvođenju Pepeljuge u Kraljevskoj operi 1987. takođe je bila skuplja od procjene.
Haljina je prodata za 780.000 dolara (617.000 funti), skoro četiri puta nižu procjenu. Ružičasta haljina od svilene košulje sa cvjetnim dizajnom koju je dizajnirao Walker, koju je Dajana nosila na sportski dan princa Williama na stadionu Richmond 1988. godine, kao i napuštanje škole princa Harija u Notting Hillu 1992., prodata je za 444.500 dolara (352.000 funti).

Dio prihoda od aukcije od ove haljine će koristiti Muscular Dystrophy UK, zajedno s drugim određenim lotovima.

Na aukciji je predstavljeno i više od 20 rukom pisanih pisama, bilješki i prazničnih čestitki princeze Dajane.

Mnoga od pisama su napisana Mod Pendrey, bivšoj domaćici u porodičnoj kući Spencer na imanju Althorp u Northamptonshireu, gdje je Dajana odrasla.

Rukopisno pismo na tri stranice gospođi Pendrey 1984. godine, napisano kada je Diana bila trudna s Harijem, prodato je za skoro 15 puta veću od procijenjene cijene od 44.450 dolara (35.000 funti).

Dok je rukopisno pismo na dvije stranice gospodinu i gospođi Pendrey od Dajane 1985. godine, koje sadrži referentne fotografije Williama i Harryja.

Dajana je potpisala pismo “Ovo dolazi sa puno ljubavi od nas četvoro” – i prodato je za 28.575 dolara (23.000 funti).

“Fenomenalni rezultati današnje istorijske aukcije održane samo nekoliko dana prije rođendana princeze Dajane pokazuju zašto je Diana bila i uvijek će ostati jedna od najomiljenijih i najinspirativnijih kulturnih ličnosti na svijetu”, rekao je Martin Nolan, suosnivač i izvršni direktor Julien's Auctions.

“Ovi izuzetni odjevni predmeti, cipele i dodaci nisu samo modni izričaji, već su pokazali i njenu toplinu i ljudskost koji su Dajanu učinili najpopularnijom i najvećom ikonom kraljevskog stila svih vremena.”

Do prodaje dolazi nakon što je haljina koju je dizajnirao Jacques Azagury koju je Dajana nosila u Italiji 1985. postavila novi svjetski rekord za najskuplju haljinu koju je kraljevska porodica nosila na aukciji, prodata za više od milion dolara (792.000 funti ) u decembru. Ranije, najskuplja haljina koju je nosila princeza Dajana i prodata na aukciji bila je somotna haljina Viktora Edelštajna iz 1991. godine koja je u januaru prodata za 604.800 dolara (476.437 funti).

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak