Svi gradovi dobili struju, njen nestanak pogodio balkanske države u sred toplotnog talasa

Veliki nestanak struje pogodio je u petak u podne veći dio Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok su temperature širom regiona skočile na 40 stepeni Celzijusa usred tekućeg ljetnog toplotnog talasa. U Crnoj Gori se popodne stabilizovala situacija, i svi gradovi su psotepeno dobili struju.

Eksplozija na 400 kilovati dalekovoda CGES-a, po nekim medijima, bila je uzrok nestanka struje na skoro cijeloj teritoriji Crne Gore. Iz CGES-a o ovim pojedinostima nijesu obavijestili javnost, a izvor Pobjede navodi da za popravku dalekovoda moraju angažovati helikoptere.

– Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, usljed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Takođe do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju – saopšteno je iz CGES-a.

Pored Crne Gore, danas su bez struje ostali i gotovo cijela Dalmacija i Bosna i Hercegovina.

Agencija Hina objavila je da je uzrok nestanka struje u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj to što se raspala elektroeneretska mreža u tri države.

Kako Hina nezvanično saznaje iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema, prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako saznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema  kroz tri države.

Prethodno, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao Vijestima da je usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona u na teritoriji cijele Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja – Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan dio Hrvatske.

“Uzrok jos nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema i obezbjeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori”, rekao je Asanović neporedno nakon nestanka struje.

On je pojasnio da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prenosne mreže i intekonekcija. “A uporedo sa kolegama iz CEDIS-a se obezbjeđuje postepeno napajanje svih postrošača u Crnoj Gori”.

Objašnjeno je  da takve velike regionalne ili međunarodne prekide u snabdijevanju električnom energijom obično istražuje Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), koja će vjerovatno formirati komisiju koja će istražiti razloge i pripremiti izvještaj o nestanku struje.

Šta je razlog?

Ranko Redžić, direktor nacionalnog dispečerskog centra CGES-a saopštio je  kasniej tokom dana su svi gradovi Crne Gore dobili napajanje električnom energijom.

Kako je kazao, još uvijek ne znaju šta je uzrokovalo ovoliki problem u elektrosnabdijevanju ne samo u zemlji već i u regionu. „Još uvijek nemamo informaciju šta je uzrok ovog događaja. Regionalni je i međunarodni i ispitivaće ga evropsko udruženje operatora kojim rukovodi Evropska komisija i oni će sigurno formirati tijelo koje će do detalja ispitati uzroke“, kazao je Redžić.

Operater Prenosnog sistema u Albaniji saopštio da su uzroci nestanka struje veliki obim potrošnje i ekstremne temperature, koje su izazvale kvarove na interkonektivnoj liniji sa Grčkom.

“Kvar je počeo od interkonektivnog voda sa Grčkom, a zatim se nastavio kaskadno u cijeloj zemlji”, naveo je Operator prenosnog sistema u Albaniji, i dodao da se preduzimaju mjere za vraćanje električne energije svim potrošačima.

Hrvatska: Ovo se moglo izbjeći

Drugi hrvatski mediji čak navode da je Hrvatska je mogla izbjeći ovaj kolaps, a “projekt koji je odbila danas je spasio Srbiju”
“Hrvatskoj se nudio podmorski kabl Hrvatska – Italija koji bi spajao trafostanicu Konjsko s Villa Novom u Italiji i rasteretio ove dalekovode o kojima mi sada ovisimo. A Hrvatska je tada to odbila i taj je podmorski kabl otišao u Crnu Goru, spojio ih s Italijom i sada funkcionira, a preko Crne Gore spojen je sa Srbijom.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak