Wall Street: S&P 500 na novom rekordu

Indeks S&P 500 porastao je u ponedjeljak i zatvorio novi rekord jer je Wall Street nastojao nadgraditi prošli dobitak.
Široki indeks porastao je 0,77% i završio na 5.473,23, dok je Nasdaq Composite skočio 0,95% na 17.857,02. Dow Jones Industrial Average dodao je 188,94 boda, ili 0,49%, da bi završio na 38.778,10 i prekinuo četverodnevni gubitak.

“Danas je nastavak onoga što smo vidjeli prošle sedmice”, rekao je Greg Bassuk, izvršni direktor u AXS Investments.

“Vidimo optimizam oko niza pokayatelja koji su bili mješoviti već neko vrijeme”, rekao je. “Ekonomski podaci počinju dolaziti snažniji s više dosljednosti, imate znakove otporne privrede. Svakako, postoji optimizam i raspoloženje oko veće vjerovatnosti potencijalnog početka smanjenja stopa.”

Megacap tehnološke dionice ojačale su rast S&P 500, potaknuvši sektor informacione tehnologije za 1,2%. Microsoft
je porastao više od 1%, dok je Apple skočio oko 2%. Alphabet, Amazon i Meta Platforme također su završile više.

Nvidia je zabilježila novi rekord svih vremena – ali je na kraju zatvorila nešto niže – jer je State Street rekao da će proizvođač čipova vjerovatno imati više od 20% pondera u rebalansu svog fonda kojim se trguje na tehnološkoj berzi. Dionice Broadcoma je dodala 5,4% da bi dosegla nove vrhunce i nadogradila prošli napredak od 23%.

Dobici u ponedjeljak dolaze nakon što su S&P 500 i Nasdaq objavili svoj sedmi=u sedmicu rasta, u posljedjih osam nedjelja.

Čak ni na prijašnjim tržištima bikova, uzlazna aprecijacija cijena obično se ne kreće ravnomjerno, rekla je Mona Mahajan, viša investiciona savjetnica u Edward Jonesu.

“Uop[te gledajući, osnove i pozadina i dalje podržavaju, ali bismo očekivali korekcije usput”, rekla je, dodajući da su dvije do tri korekcije tipične u bilo kojoj poslovnoj godini.

Ulagači su pratili podatke o maloprodaji u maju, koji bi trebali biti objavljeni u utorak, kao i podaci o prodaji kuća i novogradnji kasnije tokom secmice.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak