Sebastijan Sosa, šef kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan: Ukidati fiskalne pakete, plate i penzije da rastu samo na održiv način

Vrijeme je da se “baferi” za ublažavanje inflatornih efekata rizika skinu, i nije više vrijeme da se pružaju fiskalni paketi stanovništvu. Treba nastaviti sa primjenom reformi i osigurati da plate i penzije rastu samo na održiv način –  ocijenio je Sebastijan Sosa, Šef kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan, tokom juče završenog Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih Uprava.

On je u svom osvrtu na na fiskalnu politiiku i na to kakva bi trebala biti njena uloga podsjetio da su, u posljednjem periodu, vlade u regionu djeloval na šokove tako što su davale fiskalne pakete, kako bi ublažile negativne efekte na ekonomije.

-Te politike su pomogle, ali je došlo vreme da se ti “krizni baferi” skinu. Ukupno gledano, više nije vrijeme da se pruže fiskalni paketi. Glavni pravac fiskalne politike treba da se ti baferi ukinu i da se suočite sa šokovima u narednom periodu. Takođe, treba da se oslobodi fiskalni prostor imajući u vidu javni dug. Tačno je da je inflacija pala brzo, ali i dalje treba pratiti situaciju, jer je suštinski inflacija i dalje tu, i postoji mogućnost da skoče cijene energenata i to ponovo probudi inflaciju”, kazao je Sosa.

On je  naveo da treba nastavi sa primjenom reformi, jer tu postoji prostor za fundamentalnu politiku.

-Treba osigurati da plate i penzije rastu samo na održiv način. Javna preduzeća jesu važan dio ekonomije u ovom regionu, ali nose velike fiskalne rizike, na koje se moraju svi više fokusirati”, rekao je on.

Sosa je istakao važnost mobilizacije prihoda i značaj zelene tranzicije.

-Zelena tranzicija na Zapadnom Balkanu zahtijeva velike zelene investicije, ali i infrastrukturu koja će učiniti zemlje otpornim na kllimatske promene- rekao je Sosa.

On je ukazao i da relativno mali rast u eurozoni ugrožava i rast u regionu, što znači da su strukturne reforme ključne.

Kod urgentnog problema zemalja regiona – kako podstići domaće investicije, Sosa smatra da implementiranje mjera jeste uključeno, ali da ih ometa veliki neformalni sektor, što stvara pritisak i tu ima prostora za poboljšanje.

– Kada pogledamo firme u neformalnom sektoru, one manje zapošljavaju, manje investiraju  i manje doprinose. Glavni zadatak je prebaciti taj neformalni u formalni sektor. Treba podsticati investicije u cjelini, a naročito lokalne investicije. Po pitanju trgovine unutar regiona, ali i sa drugim regionima, ima dovoljno prostora za napredak i to je takođe jedan od ključnih koraka za očuvanje rasta. Jedna od najvažnijih oblasti za napredak je upravljanje i menadžment, i mislim da je to problematično na Zapadnom Balkanu, a potrebna je i masovna obuka u segmentu modernog budžetiranja”, zaključio je Sosa.

Trećina javnih investicija se gubi zbog nefikasnosti

Sebastian Sosa se tokom Samita osvrnuo i na dosadašnja ostvarenja u sektoru javnih investicija, gdje mnogi pokazatelji otkrivaju velike nedostatke.

-Dobro je to što se bavite strukturnim pitanjima na Zapadnom Balkanu, ali nova studija pokazuje da postoji veliki jaz kada su u pitanju javne investicije. Na osnovu druge studije MMF, više od trećina javnih investicija se gubi zbog nefikasnosti, odnosno zbog lošeg upravljanja. Unapređenje ovog segmenta od ključnog je značaja za ekonomski rast u regionu. Sistem za procjenu PIMA u fokus stavlja tri faze: planiranje, transparentnost i implementaciju. Napredak u nekim sektorima je vidljiv, ali i dalje postoji mnogo tačaka koje usporavaju rast – rekao je Sosa.

On je objasnio da je planiranje izuzetno važan segment jer ako se se projekat ne ocijeni kako treba u ranoj fazi, onda će kasnije biti jako teško ispraviti grešku i očekivati njegovu efikasnost. Naglasio je i važnost odabira projekata, te da u interesu implementacije mora da postoj mehaizam za ocenjivanje u kojoj meri mogu da se dese prekoračenja, naročito u dugoročnim projektima, pa funkcionalna reforma treba da se sprovede u jačanju vještina za izradu projekata i to je, po njemu, ključno za mnoge zemlje u regionu.

 

Podijeli ovaj članak