Velike diskografske kuće tuže muzičke AI servise zbog autorskih prava

Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika – od Čaka Berija do Maraje Keri.

Američko udruženje diskografske industrije (RIAA) objavilo je tužbe izdavačkih kuća, među kojima su Soni mjuzik, Juniverzal i Vorner. Jedan postupak pokrenut je pred federalnim sudom u Bostonu protiv Suno AI, a drugi u Njujorku protiv Ančarted labs, koji je razvio Udio AI.

Izvršni direktor Suno AI Mikei Šulman naveo je u pisanoj izjavi da je ta tehnologija „dizajnirana da generiše potpuno nove rezultate, a ne da pamti i ponavlja već postojeći sadržaj“ i da ne dozvoljava korisnicima da referenciraju konkretne umetnike.

Šulman je objasnio da je njegov startup, sa sjedištem u Kembridžu u Masačusetsu, pokušao da to objasni velikim muzičkim kompanijama, „ali umjesto da se upuste u raspravu u dobroj vjeri, oni su se okrenuli svojoj staroj advokatskoj priči“.

Udio za sada ne odgovara na zahtjeve za komentar.

Predsjednik i izvršni direktor RIAA Mič Glezijer naveo je u pisanoj izjavi da muzička industrija već sarađuje sa odgovornim programerima vještačke inteligencije, ali je dodao da „nelicencirani servisi poput Sunoa i Udioa koji tvrde da je ‘pošteno’ kopirati životno djelo umjetnika i iskoristiti ga za profitiranje bez saglasnosti ili plaćanja, unazađuju obećavajuću priču o istinski inovativnoj vještačkoj inteligenciji za sve nas“.

AI je užarena tema u muzičkoj industriji, a u debatama se pominju i kreativne mogućnosti nove tehnologije i bojazni oko njene zakonitosti.

U martu, Tenesi je postao prva američka savezna država koja je donijela zakon o zaštiti tekstopisaca, izvođača i drugih profesionalaca u muzičkoj industriji od potencijalnih opasnosti vještačke inteligencije.

Pristalice tog zakona kažu da je njegov cilj obezbjeđenje da AI alati ne mogu da repliciraju glas umjetnika bez njihovog pristanka.

Sljedećeg mjeseca, više od 200 umjetnika potpisalo je otvoreno pismo neprofitne Alijanse za prava umjetnika u kojem se tehnološke kompanije za vještačku inteligenciju, programeri i platforme za digitalne muzičke usluge pozivaju da prestanu da koriste vještačku inteligenciju za kršenje i obezvređivanje prava ljudskih umjetnika, prenosi RTCG.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak