Potpisan Sporazum o saradnji Investiciono-razvojnog fonda i Poreske uprave  

Tripković i Laketić: Cilj da ubrzamo proces kreditanja i poboljšamo poresku naplatu

“Investiciono-razvojni fond i Poreska uprava će u narednom periodu intenzivirati saradnju u oblasti digitalizacije kako bi se ubrzao proces odobravanja kredita, poboljšala naplata poreskih potraživanja, te smanjila mogućnost zloupotrebe podataka”, definisano je Sporazumom o saradnji koji su danas potpisali Nikola Tripković, izvršni direktor Fonda i Sava Laketić, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave.

Sporazumom je predviđeno uvezivanje informacionih sistema Fonda i Poreske uprave kako bi se obezbijedila razmjena podataka, unaprijedila transparentnost, efikasnost institucija i pojednostavile procedure.

“U Investiciono-razvojnom fondu cilj nam je da ubrzamo proces kreditiranja i olakšamo pribavljanje potrebnih dokumenata. Kroz povezivanje naših informacionih sistema stvaramo uslove da optimizujemo procese, pa naši klijenti, kada se ispune obaveze definisane Sporazumom, više neće pribavljati dokumenta koja izdaje Poreska uprava već ćemo ih obezbijediti kroz razmjenu. Ovo je značajan korak za privredu, jer ćemo osigurati lakši pristup kreditima. Istovremeno, baze podataka kojima ćemo imati pristup biće kvalitetna osnova za kreiranja analiza, strategija poslovanja i novih proizvoda“ – saopštio je izvršni direktor IRF-a, Nikola Tripković.

“Potpisivanje Sporazuma sa Investiciono-razvojnim fondom predstavlja značajan korak ka unapređenju saradnje u cilju ostvarivanja brojnih benefita za obje strane. Istakao bih značaj razmjene podataka između institucija kojom se smanjuje rizik njihove zloupotrebe i stvaraju preduslovi za razvoj digitalizacije poslovanja, kao i veći i efikasniji stepen utvrđivanja i plaćanja poreskih obaveza“, naveo je v.d. direktora Poreske uprave, Sava Laketić, dodajući da će stvaranje povoljnih uslova za optimizaciju procesa odobravanja kreditnih sredstava od strane Fonda umnogome olakšati  i ubrzati sam proces kreditiranja, a sve za dobrobit građana, privrede i cjelokupne države.

Sporazumom je definisano da će Poreska uprava, kroz uvezivanje informacionih sistema, obezbijediti pristup  dokumentima – izvodima iz Centralnog registra privrednih subjekata, rješenjima o registraciji PDV, obrascima za godišnje račune, potvrdama o izmirenosti poreskih obaveza, kao i  drugim podacima koji su potrebni za kreiranje internih procesa i procedura.

„Plan nam je da ovakve sporazume zaključimo sa svim institucijama koje su uključene u proces pribavljanja dokumentacije neophodne za pristup našim sredstvima. Želimo da našim klijentima olakšamo, skratimo vrijeme odobravanja kredita, povećamo efikasnost naših institucija i doprinesmo unapređenju poslovnog ambijenta“, zaključio je Tripković.

Podijeli ovaj članak