Doći do zlata postaje sve teže

Rudarska industrija zlata suočava se s izazovom održavanja rasta proizvodnje, s obzirom na sve teže pronalaženje zaliha ovog plemenitog metala, prema informacijama Svjetskog vijeća za zlato.

John Reade, glavni tržišni strateg WGC-a, ističe da je, iako je zabilježen rekordan rast proizvodnje rudnika u prvom tromjesečju 2024. godine, općenito, proizvodnja rudnika dosegla plato još oko 2016. ili 2018. godine i od tada nije zabilježen značajan rast.

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog udruženja, proizvodnja rudnika zlata porasla je samo za 0,5 posto u 2023. u poređenju s prethodnom godinom.

Reade ističe da je nakon deset godina brzog rasta proizvodnje, rudarska industrija sada suočena s izazovom postizanja održivog rasta. Pronalaženje novih nalazišta postaje sve teže jer su mnoge perspektivne lokacije već istražene, dodaje.

Eksploatacija zlata zahtijeva značajna istraživanja i razvoj, te je potrebno između 10 i 20 godina prije nego što rudnik postane operativan. Čak i tokom istraživanja, malo je vjerovatno da će otkriće rezultirati razvojem rudnika.

Do danas je iskopano oko 187.000 metričkih tona zlata, a većina dolazi iz Kine, Južne Afrike i Australije. Rezerve zlata procjenjuju se na oko 57.000 tona.

Osim izazova u procesu otkrivanja, rudarenje je otežano i vladinim dozvolama, koje su sve teže osigurati i često zahtijevaju dugotrajne procedure.

Cijene zlata su se smirile nakon nekoliko mjeseci rasta na rekordne visine, potaknute snažnom potražnjom, posebno iz Kine. Spot cijena zlata trenutno iznosi 2.294,3 USD po unci.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak