Airbus gradi satelite za kompaniju iz UAE

Evropski proizvođač aviona Airbus danas je najavio da će konstruisati geostacionarne satelite za kompaniju za satelitsku infrastrukturu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Yahsat.

Yahsat, specijalizovan za pružanje usluga širokopojasnog interneta, emitovanja video sadržaja i povezivanja telekomunikacionih mreža, trenutno ima pet satelita u orbiti Zemlje koji pokrivaju više od 80 posto svjetske populacije, prema saopćenju Airbusa.

Airbusova divizija za vojnu opremu i svemir planira projektirati i izgraditi dva geostacionarna satelita, Al Yah 4 i Al Yah 5, za potrebe Yahsata. Ovi sateliti će pružiti “sigurne komunikacijske veze” na širem geografskom području Bliskog istoka, Evrope i Azije, navodi se u saopćenju.

Geostacionarni sateliti rotiraju se u skladu sa Zemljinom rotacijom, što omogućava stabilno praćenje određenog područja.

Plan je da se sateliti Al Yah 4 i Al Yah 5 lansiraju 2027. i 2028. godine, zamjenjujući dva satelita koji su lansirani prije 16 godina. Predviđeni vijek trajanja novih satelita je 15 godina.

Airbus će takođe obezbijediti komponente za kontrolu satelita na Zemlji.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak