U Tehnopolisu predstavljenii programi Fonda za inovacije Crne Gore, budžet je 1,6 miliona eura

Danas je u Tehnopolisu organizovan Info dan na kojem su prezentovani programi Fonda za inovacije  Crne Gore, za koje je opredijeljeno 1,6 miliona eura. Programi podrške su namijenjeni startap timovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, istraživačkim organizacijama, pronalazačima i inovatorima, nudeći im finansijsku i mentorsku pomoć.

U cilju jačanja kapaciteta crnogorskog inovacionog ekosistema i promocije inovacione kulture, Fond za inovacije Crne Gore za 5 programa podrške otvorio je pozive za grantove vrijednosti 1,6 miliona eura. U ovogodišnjem portfoliju, kako je kazala izvršna direktorica Bojana Femić Radosavović, program Kolaborativni grantovi za inovacije ima najveći budžet – million eura, a grantovi imaju vrijednost do 200.000 eura.

Kada je riječ o programu Podrška ranoj fazi razvoja startapova vrijednost poziva je 350.000 eura, a podrška po projektu 35.000.

Kako je neophodno stalno podsticati inovacionu kulturu stoga, kako je kazala Femić Radosavović, podržavamo i programe za realizaciju obuka iz oblasti pametne specijalizacije.

Vrijednost granta za poziv koji podstiče razvoj inovacione kulture je 8.000 eura.

Očigledno je da nema nijednog aktera inovacionog i ekosistema koji nije obuhvaćen kroz ove programe što je u suštini vrijednost Fonda – kontinuirana podrška svima. Osim ovih, Fond će početkom jula otvoriti i poziv za program za provjeru inovativnog koncepta, kao i program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji koji je kreiran sa ministarstvima prosvjete, nauke i inovacija, ekonomskog razvoja kao i kapitalnih investicija, a finansira se iz budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja. Info dan izazvao je veliku pažnju naših sugrađana koji su pored predloga i sugestija postavljali pitanja predstavnicima Fonda.

Izvor: Rtv Nikšić

Podijeli ovaj članak