Kako je Roaring Kitty povećao bogatstvo sa 53 hiljade na 289 miliona dolara?

Prije skoro pet godina, GameStop šampion Keith Gill otkrio je opkladu od 53.000 dolara u svom omiljenom prodavaču video igrica. Od ove sedmice, Gillova neto vrijednost iznosi više od 289 miliona dolara.
Promotor akcija mema, koji može pomjeriti dionice jednostavnim objavljivanjem kriptičnih poruka na mreži, podijelio je snimak svog portfelja u ponedjeljak navečer, pokazujući da je zadržao svojih 5 miliona dionica GameStop-a i 120.000 call opcija čak i nakon porasta od 21%. U ponedjeljak je zaradio nevjerojatnih 79 miliona dolara na papiru – u jednom danu trgovanja.

Gill, koji se naziva “DeepF——Value” na Redditu i “Roaring Kitty” na YouTubeu i Xuu, počeo je dijeliti svoju GameStop poziciju u septembru 2019. sa udjelom od 53.000 dolara, što je grupu trgovaca naveli da koriste – prodaju hedž fondovi. Do kraja zapanjujuće epizode u aprilu 2021., Gill je iskoristio svoju call opciju i imao 200.000 običnih dionica.

Veličina njegovih pozicija dramatično se povećala kada se tri godine kasnije ponovo pojavio na mreži. U međuvremenu, GameStop, dionica koju je prvobitno kupio jer je mislio da je to velika opklada, još uvijek se bori s prelaskom s fizičke kupovine video igrica na e-trgovinu.

“Najuspješniji igrači su oni koji su jednostavno van sistema. Morate biti napravljeni od nečeg drugačijeg da biste tako trgovali,” rekao je Michael Khouw, suosnivač i glavni strateg OpenInterest.PRO.

“Nikada ne biste vidjeli profesionalnog trgovca koji pravi takve brojeve”, dodao je Khouw. “Većina naših menadžera rizika bi izašla prije nego što uopće dođete do nečega što se vrti ovako. To je jednostavno nezamislivo.”

Gill bi ipak mogao upasti u nevolje. Wall Street Journal je objavio da broker E-Trade kompanije Morgan Stanley razmišlja o tome da ga pokrene zbog zabrinutosti da bi ono što je radio moglo predstavljati manipulaciju tržištem.

CNBC nije mogao provjeriti što je Gill podijelio o svom GameStop udjelu i portfelju.

Najnoviji snimak ekrana Gillovog portfelja pokazao je 120.000 call opcija protiv GameStop-a sa štrajkačkom cijenom od 20 dolara koja ističe 21. juna.

Drugim riječima: ako se dionica tog dana zatvori iznad 20 dolara, Gill bi mogao iskoristiti opcije po 20 dolara po komadu, ostavljajući mu dodatnih 12 miliona dionica. Ukupno 17 miliona dionica učinilo bi ga četvrtim najvećim dioničarom GameStop-a, iza Vanguarda, BlackRocka i RC Ventures Ryana Cohena, navodi FactSet.

Nominalna vrijednost, ako se iskoristi, bila bi 240 miliona dolara vrijedne dionice kupljene po cijeni od 20 dolara.

“Osim ako nemate gotovinu da preuzmete starateljstvo nad dionicama nakon što obavite pozive, samo ih iznajmljujete pod pretpostavkom da ćete ih prodati ili prodati dionice protiv njih prije nego što isteku”, rekao je CC Lagator, suradnik -osnivač brokerske Options AI. “Problem s pozicijom te veličine je taj što bi drugim učesnicima na tržištu bilo vrlo očigledno da se ti pozivi ili dionice u odnosu na te pozive prodaju, što stvara veliki pritisak na dionice.”

Ako Gill iskoristi call opcije, ostalo bi mu 17 miliona dionica. Na kraju ponedjeljka od 28 dolara, udio bi vrijedio 476 miliona dolara.

Na nedavnom vrhuncu GameStop-a od 64,83 dolara 14. maja, vrijedio bi 1,1 milijardu dolara. (Njegova cijena za stjecanje takvog udjela na ovaj način bila bi 421,4 miliona dolara.)

Gill bi također mogao pomjeriti te call opcije na kasniji datum isteka kako bi kupio neko vrijeme, što znači izlazak iz trenutne pozicije i odmah ulazak u sličnu poziciju. Međutim, to bi mogla biti skupa opcija.

“Problem s tim je što će svaki put trošiti novac na premiju nove opcije”, rekao je Lagator.

Dionice GameStop-a pale su u utorak za 5,4%.

Podijeli ovaj članak