Sve više građana koristi uređaje za elektronsku naplatu putarine

Broj građana koji su na svojim vozilima instalirali tag uređaje povećan je, pa ih je ove godine prodato 3,77 hiljada.

Tag uređaj podrazumijeva naplatu putarine bez zaustavljana, a osim u Crnoj Gori putem registracije na platformi Toll for All može se koristiti i u Srbiji.

Iz Monteputa su Portalu RTCG kazali da je srednjoročni cilj kompanije da se, u roku od godinu, polovina naplate putarine obavlja elektronskim putem, što bi dovelo do smanjenja gužvi i rasterećenja saobraćaja.

“Od 2016. godine do 26. maja ove godine ukupno je prodato je 11,94 hiljade tag uređaja. U ovoj godini, do 26. maja ukupno je prodato 3,77 hiljada, dok je samo od početka akcije, 20. aprila, prodato 2,88 hiljada. To znači da je za mjesec akcije prodato četiri puta više tagova nego u prethodna četiri mjeseca ove godine“, kazali su iz Monteputa.

Oni su objasnili da su akcijom željeli da povećaju broj ENP korisnika, popularizuju elektronsku naplatu i učine je pristupačnijom. Na akciji do 30. septembra tag uređaj će koštati deset EUR, dok je redovna cijena 20 EUR.

Iz Monteputa su naveli da vjeruju da je povećanje interesovanja korisnika i broj prodatih tagova rezultat bolje informisanosti korisnika i dobrih strateških odluka kompanije po pitanju cijene usluga.

“Elektronska naplata putarine je jednostavniji, brži, povoljniji način plaćanja putarine, jer se putarina plaća bez zaustavljanja, a pri tome se ostvaruje popust od deset odsto na svaki prolazak. Takođe, korisnici ENP mogu da koriste tag uređaja i za plaćanje putarine u Srbiji. Potrebno je da se registruju putem sajta Toll For All“, rekli su iz kompanije.

Oni su dodali da je važno da znaju da se prilikom registracije tag uređaj povezuje sa platnom karticom i na taj način se plaća putarina u Srbiji. Sredstva se oduzimaju sa kartice, a ne sa korisničkog računa koji korisnici imaju u Monteputu.

Iz Monteputa su saopštili da je važno da korisnici znaju da pravilno postave i koriste uređaj kako ne bi došlo do smetnji u funkcionisanju.

“To se prije svega odnosi na pravilnu instalaciju uređaja u vozilu, jer on mora biti postavljen vodoravno na prednje vjetrobransko staklo vozila kako bi antena na nadstrešici naplatnog centra mogla lako da identifikuje uređaj. Takođe, važno je da se korisnici pridržavaju pravila za upotrebu tag uređaja: trake na naplatnom centru koje imaju uključen znak ENP na nadstrešnici naplatnih centara su trake na kojima se koristi tag uređaj, prilikom ulaska u traku za elektronsku naplatu putarine, potrebno je sačekati da se mehanička barijera (rampa) spusti, nakon izvršene transakcije za vozilo ispred“, objasnili su iz Monteputa za RTCG.

 

 

Podijeli ovaj članak