Dolar stagnirao prema euru, hoće li ECB sniziti kamatne stope sljedeće sedmice?

NA DEVIZNIM tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta je prošle sedmice blago pala, dok je kurs SAD prema evropskoj valuti ostao nepromijenjen.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost SAD u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice za 0,1 odsto, na 104,62 boda.

Istovremeno, vrijednost dolara u odnosu na evropsku valutu ostala je gotovo nepromijenjena, pa je cijena eura, kao i prethodnu sedmicu, završila sedmicu na 1,0845 dolara.

Međutim, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,2 odsto, pa je njegov kurs dostigao 157,30 jena.

Dolar se u posljednje vrijeme kreće ovisno o podacima o inflaciji u SAD-u jer to utiče na procjene kada bi američka centralna banka mogla početi s smanjivanjem kamatnih stopa.

Spekulacije o padu kamatnih stopa u SAD su se stišale

Početkom godine se procjenjivalo da će Fed ove godine agresivno snižavati kamatne stope, ali su se te špekulacije stišale jer svi najnoviji podaci pokazuju da su inflatorni pritisci u SAD i dalje jaki, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga čelnici Fed-a već duže vrijeme ponavljaju da bi kamatne stope mogle ostati povišene i duže od očekivanog.

Međutim, na tržištu se i dalje spekuliše da bi Fed mogao dva puta smanjiti kamatne stope prije kraja godine, počevši od septembra.

ECB će smanjiti kamatne stope već sljedeće sedmice?

Po svemu sudeći, Evropska centralna banka će početi ublažavanje monetarne politike prije Fed-a. Očekuje se da će ECB smanjiti kamatne stope već sljedeće sedmice.

Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je inflacija u eurozoni u maju porasla sa 2,4 na 2,6 odsto, što znači da se ove godine ne može očekivati ​​agresivniji tempo smanjenja kamatnih stopa ECB.

Međutim, na tržištu se spekuliše da bi ECB mogla dodatno smanjiti kamatne stope u septembru, a potom i u decembru.

Hina.hr

Podijeli ovaj članak