Dr Pepper stigao Pepsi na američkom tržištu

Dr Pepper, 139 godina stara marka gaziranih pića, izjednačila se s Pepsi-Colom kao druga marka gaziranih bezalkoholnih pića u Americi iza Coca-Cole.
Uobičajene verzije Pepsije i Dr. Peppera su na pravom mjestu koje se Pepsi drži gotovo svake godine u posljednje četiri decenije, prema podacima o količini prodaje Beverage Digesta.

Novi uspjeh dr. Peppera slijedi stalni uspon u posljednjih 20 godina. Njegov uspon proizvod je velikih marketinških ulaganja, novih ukusa i neobičnosti u distribuciji Dr Peppera koja je stavila na više polica gaziranih pića nego bilo koje drugo bezalkoholno piće u SAD-u. U isto vrijeme, potrošnja običnog Pepsija je pala kako se njegovi konzumenti okreću Pepsi Zero Sugaru ili prelaze na druga pića, piše Wall Street Journal.

Cjelokupni brend Pepsi, uključujući Diet Pepsi i Pepsi Zero Sugar, ostaje trgovački znak broj 2 bezalkoholna pića u SAD-u, iako je njegov tržišni udio opada. Coca-Cola je najveća, s više od dvostruko većim tržišnim dijelom po volumenu od bilo kojeg svog rivala.

Dr Pepper jedan je od najstarijih brendova gaziranih sokova u SAD-u — stariji od Coca-Cole ili Pepsije. Izumio ga je 1885. godine Charles Alderton, mladi farmaceut i operater flaširane sode koji želi piće koje će dočarati aromu apoteke u Wacou, Texas, u kojoj je radio.

Njegov sirup kombinuje 23 ukusa, uključujući višnju i vaniliju, zajedno sa drugim voćem i začinima. Coca-Cola je izumljena godinu dana kasnije, a nakon nje Pepsi-Cola 1890-ih.

Coca-Cola je postala najpopularnije piće, dok je Dr Pepper zadržao uporište u južnim državama. Cola ratovi započeli su 1960-ih, kada je PepsiCo PEP porastao za 1,42%; zeleni, ka gore usmjereni trougao pokrenuo je svoju kampanju Pepsi Generation. Pepsi je prikazan kao moderna, novopečena kola za mlade, a Coca-Cola kao staložena i staromodna.

Pepsi nije uhvatio Coca-Colu, ali je stigao na drugo mjesto. Pepsi-Cola je držala mjesto broj 2 gotovo svake godine od 1985., kada je Beverage Digest počeo prikupljati podatke, osim u razdoblju od 2010. do 2013., kada je Diet Coca-Cola izbacila regularni Pepsi i zauzela drugo mjesto.

Američko tržište bezalkoholnih pića vrijedno 97 milijardi dolara uglavnom je organizovano u crvene i plave tabore, koje predstavljaju boje pakovanja Coca-Cole i Pepsija. Svaki ima vlastitu distribucionu mrežu i svaki se takmičie za nacionalne lance restorana poput McDonald'sa i Wendy'sa.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak