Volkswagen sprema odgovor jeftinim kineskim automobilima

Volkswagen će razviti jeftina električna vozila u pokušaju da bude konkurentniji suparnicima iz Kine, saopštio je najveći evropski proizvođač automobila.

Cilj je proizvodnja električnog vozila za evropsko tržište po cijeni od oko 20.000 evra, navodi se u saopštenju i dodaje da je svjetska premijera planirana za 2027. godinu.

“Riječ je o osnovnoj električnoj mobilnosti iz Evrope za Evropu. Kombinujemo jasnu posvećenost Evropi kao industrijskoj lokaciji, evropsku industrijsku politiku i na kraju djelujemo u interesu evropskih kupaca“, rekao je izvršni direktor “Folksvagena” Oliver Blume.

Projekat nazvan “ID.1” dolazi u trenutku kada kineski rivali, od kojih pojedini imaju prednost u vidu nižih troškova za 30 odsto u odnosu na zapadne konkurente, pokušavaju da osvoje udio na evropskom tržištu i napadnu etablirane proizvođače automobila na njihovom terenu.

Volkswagen je saopštio da će se u realizaciji projekta osloniti na visok stepen lokalizacije u Evropi, čime će se eliminisati lanac trasportovanja komponenti i smanjiti ugljenične emisije.

Prošle sedmice, njemački gigant je objavio da evropska industrija ima između dvije i tri godine da se pripremi za prijetnju od konkurencije i upozorio da je doveden u pitanje sam opstanak evropskog automobilskog sektora.

Volkswagen trenutno provodi mjere štednje i smanjenja troškova u vrijednosti od deset milijardi evra do 2026. godine.

Šef automobilske marke Tomas Šefer rekao je da će, uprkos niskoj cijeni, planirani početni model postaviti standarde u pogledu tehnologije, dizajna i kvaliteta, iako su porasli troškovi za energente, sirovine i rad, prenosi Capital.ba.

“Jedno je jasno: elektromobilnost iz Evrope za Evropu može da uspije samo uz političku podršku i konkurentne okvirne uslove“, rekao je Šefer.

Podijeli ovaj članak