Predlog ugovora za zakup Željezare možda i na Skupštini akcionara EPCG

“Usaglašeni stavovi o zakupu pogona Željezare  Nikšić sa švajcarskom kompanijom 8B Capital S.A. moraju dobiti zeleno svijetlo Ministarstva energetike i rudarstva, odnosno Vlade”, kazao je za Portal RTNK pomoćnik finansijskog direktora Elektroprivrede  Crne Gore (EPCG) Miro Vračar, koji je u Komisiji za ponude za Željezaru.

“Sad ne mogu ništa konkretnije reći dok ne vidimo stavove Ministarstva energetike i rudarstva jer oni to pitanje ne doživljavaju tako ozbiljno koliko mi i to je razlog te ne možemo ništa više reći u tom dijelu”, rekao je Vračar.

Uprkos očekivanjima 8B Capital, kao i na drugom javnom pozivu, i u pregovaračkom postupku jedina je zainteresovana da zakupi prozvodne pogone Željezare, nikšićke fabrike čiji vlasnik je od početka prošle godine EPCG.

Predstavnici EPCG, kazao je Vračar, razgovarali su sa Igorom Šamizom zastupnikom švajcarske kompanije.

Vračar kaže da nemaju rok do kad bi im resor ministra Saše Mujovića mogao dostaviti odgovor.

“Žurimo što je moguće prije da oni daju svoju ocjenu na to pitanje, a ako ne onda je to sigurno Skupština akionara EPCG na koju će se ići sa predlogom ugovora. Tu će biti predstavnik Vlade, odnosno resornog ministarstva”, rekao je Vračar podsjećajući da je Vlada vlasnik 98 odsto kapitala EPCG.

Skupština akcionara EPCG trebalo bi da bude održana najvjerovatnije početkom jula.

Ponuda 8B Capital S.A. na otvaranju ponuda za drugi javni poziv ocijenjena je kao nepotpuna jer kompanija nije dostavila bankarske garancije, niti su bili uplatili depozit.

Ta kompanija registrovana je u Luganu-Švajcarska. U pismu namjera, koje je pročitanmo prilikom otvaranja ponuda na prvi javni poziv, navedeno je da su dugodišnjim partnerskim odnosima sa više kompanija u svijetu, te da imaju finansijsku pomoć od jednog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji doprinos bi u zakupu Željezare naknadno dostavili.

Planiraju postepeno povećanje proizvodnje u nikšićkoj fabrici, a uslov im je bio da, ukoliko budu izabrani kao najbolji ponuđač, u ugovoru bude navedeno da pored oglašenog zakupa na period od pet godina, traže još pet, te da im ukoliko za tri-četiri godine pokažu da su ostvarili planirano omogući otkup željezarinih pogona.

U prvom mjesecu bi počeli sa 25 angažovanih radnika da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150.

Izvor: RTNK.me

Podijeli ovaj članak