Saudijska Arabija planira da proda udio u Aramcou

Saudijska Arabija planira prodaju udjela u energetskom gigantu Aramco vrijednu više milijardi dolara već u junu, prenosi Reuters.

Ponudom bi se moglo prikupiti oko 10 milijardi dolara, rekao je jedan od izvora. Pripreme su u toku, a detalji bi se još mogli promijeniti, rekli su izvori.

Dionice će biti kotirane u Rijadu i to će biti potpuno tržišna ponuda, a ne ubrzana prodaja tokom nekoliko dana, dodali su.

“Odluke o prodaji dionica su stvar naših dioničara i nisu nešto što možemo komentarisati”, rekao je Aramco. Vladin ured za komunikacije nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Banke uključujući Citigroup, Goldman Sachs,  HSBC su bile u opticaju za upravljanje prodajom, prenio je Reuters.

Saudijska Arabija je krenula u ekonomsku tranziciju poznatu kao Vizija 2030, koja u centar svog budućeg razvoja stavlja prošireni privatni sektor i rast bez nafte. Saudijska vlada ostaje najvećim dijelom najveći dioničar Aramca, sa 90% udjela, i uvelike se oslanja na svoje isplate.

Aramco očekuje da će isplatiti 31 milijardu dolara dividendi, saopštila je kompanija ranije ovog mjeseca, uprkos tome što je prijavila nižu zaradu u prvom tromjesečju zbog nižih cijena nafte i prodatih količina.

Od inicijalne javne ponude 2019. godine, najveće svjetske IPO, dionice Aramco su porasle sa IPO cijene od 32 rijala na najviših 38,64 rijala prije godinu dana. Njegove dionice su u četvrtak zatvorile na 29,95 rijala.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak