BlackRockov ETF vrijedan 20 milijardi dolara sada je najveći bitcoin fond na svijetu

BlackRock Inc. iShares Bitcoin Trust postao je najveći svjetski fond za originalnu kriptovalutu, prikupivši skoro 20 milijardi dolara u ukupnoj imovini od uvrštenja na berzu u SAD-u početkom godine.

Fond kojim se trguje na berzi držao je 19,68 milijardi dolara tokena u utorak, skinuvši s trona Grayscale Bitcoin Trust od 19,65 milijardi dolara, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Treći po veličini je ponuda Fidelity Investmentsa od 11,1 milijardu dolara.

BlackRock i Fidelity Bitcoin ETF-ovi bili su među devet koji su debitovali 11. januara, istog dana kada je više od decenije staro vozilo Grayscale pretvoreno u ETF. Lansiranja su bila prekretnica za kripto, učinivši Bitcoin pristupačnijim ulagačima i podstaknuvši rast tokena na rekordnih 73.798 dolara do marta.

iShares Bitcoin Trust privukao je najveći priliv od pokretanja, 16,5 milijardi dolara, dok su ulagači povukli 17,7 milijardi dolara iz fonda Grayscale u istom razdoblju. Više naknade posljednjeg i izlasci arbitara navedeni su kao mogući pokretači odliva, prenosi SEEbiz.eu.

Ni BlackRock ni Grayscale Investments LLC nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar izvan redovnog radnog vremena u SAD-u. Grayscale namjerava da pokrene klon svog glavnog fonda, prema regulatornoj prijavi iz marta, a očekuje se da će naknade biti niže, rekla je u to vrijeme osoba upoznata s tim pitanjem.

Komisija za vrijednosne papire i berzu nevoljno je dala zeleno svjetlo za prve američke spot-Bitcoin ETF-ove u januaru nakon sudskog poništenja 2023. godine u slučaju koji je pokrenuo Grayscale.

Kompanija je 2013. stvorila Grayscale Bitcoin Trust. Ali dionicama u zatvorenom proizvodu ponekad se trguje uz značajne premije ili popuste na neto vrijednost imovine, što je navelo Grayscale da se založi za konverziju u ETF kako bi osigurao trgovanje po nominalnoj vrijednosti.

Prošle nedjelje SEC se iznenađujuće okrenuo prema dopuštanju ETF-ova za Ether, token koji je na drugom mjestu nakon Bitcoina po tržišnoj vrijednosti. Agencija pod rukovodstvom Garyja Genslera skeptična je prema cjelokupnoj kripto industriji nakon niza skandala.

Grupa Bitcoin fondova — s imovinom od 58,5 milijardi dolara do danas — hvaljena je kao jedna od najuspješnijih novih ETF kategorija. Ali kritičari tvrde da nestabilna digitalna imovina nije prikladna za široku primjenu, čak ni unutar ETF-ova.

Neke zemlje, poput Singapura i Kine, ograničavaju ili zabranjuju pristup investitorima. U SAD-u, portparol Vanguard Group rekao je u januaru da kompanija ne planira da ponudi bilo kakve proizvode povezane s kripto.

BlackRock i Vanguard dva su najveća svjetska menadžera imovinom.

Bitcoin se učetverostručio od početka prošle godine, potpomognut ETF-ovima, u snažnom oporavku od dubokog medvjeđeg tržišta 2022. Token je porastao za oko 1% na 68 797 USD u jutrošnjoj trgovini u Singapuru.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak