Radović: Prva banka opstaje uz pomoć Vlade

Vlada poslednjih mjeseci uplaćuje više novca Prvoj banci, kazala je guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović.

Ona je na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet saopštila da se depozit ove banke održava zahvaljujući sredstvima koje obezbjeđuje Vlada, a istovremeno manje novca se obezbjeđuje transakcijama koje vrše građani.

Ona je saopštila da je Prva banka podnije pet tužbi protiv Centralne banke, tri od kako je ona došla na poziciju guvernerke CB.

Tužbu je podnio bivši predsednik Upravnog odbora Prve banke, koji je smijenjen jer je netačno izveštavao CB o radu banke, saopštila je Radović.

Takođe, sudu su se obratili i smijenjeni članovi Uprave Prve banke, saopštila je ona.

-Tužbu je podnijelo i jedno lice koje je konkurisalo za mjesto u upravi te banke, a koje je učestvovalo u najvećoj bankarskoj prevari u istoriji crnogorskog bankarskog sistema – kazala je ona.

Radović je saopštila su zahvaljujući novcu Vlade, kao i novim ljudima u upravi Prva banka ima uslove da ponovo posluje bez protekcije, kao i ostale banke u sistemu.

Radović je kazala da bez obzira na konačni ishod poziva za dokapitalizaciju, Prva banka nema kapacitet da naruši bankarski sistem Crne Gore, jer se na listi 11 poslovnih banaka po poslovanju nalazi na 7,8 i 9 mjestu u sistemu našeg bankarskog sistema.

Podijeli ovaj članak