Mujović: HE “Buk Bijela” graditi ako ne ugrožava životnu sredinu u CG

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu.

Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa Republikom Srbijom.

Mujović je nakon radne posjete Trebinju u kojoj boravi na poziv kolege Petra Đokića kazao da Crna Gora kao susjed ima najbolju želju da bude konstruktivna.

“Želimo da podržimo taj projekat u onom obimu i onoj mjeri koji ne ugrožava Crnu Goru. Dakle, vi znate da taj projekat ima određenih problema u samom procesu realizacije. Jedan dio se tiče i Crne Gore u smislu da postoje određene dileme da li on se ekološkog aspekta ugrožava Crnu Goru. To je pod ingerencijom crnogorskog ministarstva za turizam i ekologiju. Vidjećemo kakav je njihov stav, vidjećemo kakve su analize vezano sa tog aspekta”, kazao je Mujović i dodao da ako taj projekat nema negativnih uticaja na životnu sredinu u našoj zemlji Crna Gora želi da se realizuje.

“Ono što vam mogu obećati, ako nemamo negativan uticaj na životnu sredinu u Crnoj Gori, dakle, apsolutno želimo da se taj projekat realizuje, da Republika Srpska, da Bosna i Hercegovina, da Srbija imaju najveću moguću benefit, jer vraćam se na to što sam prije rekao, od njihova dobra nama može biti samo dobro. Dakle, taman posla da Crna Gora sebi želi pridati veću važnost nego što ima i da želimo uraditi nešto zašto nemamo pravo. Dakle, pokušaćemo, odnosno, u obavezi smo da štitimo naše interese, a sve što je van toga je apsolutno nedopustivo. Jednostavno, ako nema ništa sporno sa aspekta zaštite naših interesa, onda srećno bilo i daj Bože da se taj projekat što prije realizuje”, saopštio je Mujović nakon radne posjete Trebinju.

Podijeli ovaj članak