Most iznad Omiša otvoren za saobraćaj, na otvaranje stigli i demonstranti

“Ova obilaznica vrijedna je više od 20 miliona eura, a povezuje Omiš sa cestom za Split i Trogir i doprinijet će smanjenju gužvi na području Omiša”, rekao je potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastruktura Oleg Butković .

On je najavio da će iduće sedmice biti raspisan tender za izgradnju ceste u dužini od 4,5 kilometara u pravcu Dugog Rata, procijenjene vrijednosti od 80 miliona eura, a predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić naglasio je izuzetan značaj ove obilaznice za rasterećenje prometa u Omišu.

“Omiš je pod saobraćajnim pritiskom, u ljetnim mjesecima kroz grad svakodnevno prođe 19.000 vozila, a ima i veliki broj pješaka, a ova saobraćajnica je doprinos rješavanju ovih saobraćajnih problema”, rekao je Škorić i dodao da ovaj prsten put je važan i zbog izgradnje gradskih luka u tom gradu.

Grupa mještana Tugara, naselja u zaleđu Omiša, protestovala je danas ispod novoizgrađenog mosta koji je dio obilaznice, zbog problema bezbjednosti saobraćaja u njihovom mjestu, koji će nastati pojačanim prometom kroz otvaranje obilaznice, nije riješeno.

“Šest godina nam obećavaju da će se put u Tugarima proširiti, ali to se nije dogodilo, pa je ugrožena sigurnost građana jer je put preuzak za pojačan saobraćaj”, upozorio je predsjednik OO Tugari Matko Novaković.

Demonstranti su istakli transparente sa porukama sa zahtjevima da se obnovi oko 5,5 kilometara puta kroz Tugare. Demonstranti su upozorili da će djeca koja idu u školu na putu biti izložena opasnosti jer nema trotoara.

Podijeli ovaj članak