Odlična avio dostupnost Hrvatske, povratne do Milana, Pariza i Rima već od 26 eura… A gdje je Crna Gora?

Zahvaljujući atraktivnoj turističkoj ponudi Hrvatska se pozicionirala kao jedna od vodećih destinacija za jeftine letove. Osim što u Hrvatsku dovode hiljade turista brojni avioprevoznici građanima Hrvatske, ali i okolnih država koji putuju preko Hrvatske,  omogućuju povoljne letove ka najatraktivnijim evropskim destinacijama.

Osim preko najpopularnije Tirane, preko koje je prošle godine letjelo 53 hiljade putnika iz Crne Gore, crnogorski putnici koriste u određenoj mjeri i hrvatske aerodrome za najpopularnije destinacije, zbog dobre povezanosti sa evropskim metropolama, ali i bolje dostupnosti niskotarifnih prevoznika, dakle jeftinijih letova.

Istraživanje hrvatskog T portala pokazuje koje su najpovoljnije cijene karata za dvadesetak popularnih evropskih destinacija na koje se može tokom ovog ljeta putovati preko glavnih hrvatskih aerodroma.

Svako putovanje donosi puno lijepih trenutaka, ali planiranje puta ponekad može biti izvor stresa. Troškovi prevoza važna su stavka u cijeloj računici. Stoga pronalaskom najpovoljnije opcije možete uštedjeti stotine eura.

S obzirom na česte promjene cijena avionskih karata, teško je predvidjeti kada će se pronaći najpovoljnija ponuda.

Avionsku kartu je najbolje kupiti nekoliko mjeseci unaprijed, ili najmanje tri sedmice prije putovanja. Prosječne cijene karata rastu kako se datum odlaska bliži, pa vas čekanje na zadnji trenutak često može skupo koštati.

T portal je odabrao dvadeset popularnih evropskih destinacija za koje iz tri najprometnija hrvatska aerodroma  (Zagreb, Split i Dubrovnik) postoji najviše jeftinih letova.

Najpovoljnije letove za većinu destinacija nudi irska niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair. Pri tome su najniže tarife za letove prema Londonu, Parizu, Rimu i Milanu.

Najviše jeftinih letova je s polascima iz zagrebačkog aerodroma. Cijene Ryanairovih povratnih karata iz Zagreba za Brisel, Milano, Pariz i Rim u junu kreću se već od 26 eura. Isti prevoznik nudi i letove iz Zagreba za London po cijeni od 28 eura.

Rynair nudi i najpovoljnije letove iz Dubrovnika po cijeni od 26 eura za Beč, Milano i Rim. Iz Splita najpovoljnije možete letjeti prema Beču, Milanu i Rimu, a cijene su malo više nego za letove iz Zagreba i Dubrovnika.

S druge strane, ako želite posjetiti Atinu, daleko najpovoljnija je linija iz Splita. Nudi je španski niskotarifni prijevoznik Voleta po cijeni od 60 eura.

S nekim od navedenih destinacija Hrvatska nije direktno povezana niskotarifnim linijama. Primjera radi, ako iz Zagreba, Splita ili Dubrovnika želite putovati direktno u Amsterdam, Beograd, Konpenhagen ili Zürich moraćete platiti standardne cijene ili tražiti povoljnije kombinacije s presjedanjem.

Kada je riječ o letovima u jednom smjeru, T portal navodi da je trenutno najpovoljnije letove u junu nudi Rynair prema nekoliko švedskih gradova. Avionska karta za Malme i Geteborg iz Zagreba košta svega 12 eura, a za Stockholm iz Dubrovnika i Zadra 13 eura. Za istu cijenu Rynairom možete putovati iz Zagreba i Dubrovnika u norvešku prijestolnicu Oslo.

Navedene cijene su informativnog karaktera. Kako su tarife aviokompanija podložne brzim promjenama stanje u trenutno objave teksta već će biti donekle drugačije. Postoje i drugi faktori koji utiču na konačnu cijenu prevoza. Između ostalog, važno je dobro provjeriti skrivene naknade. Niskotarifni avio prevoznici često nude niske osnovne cijene, ali dodatno naplaćuju usluge poput prtljaga, odabira sjedala i dodatnih pogodnosti tokom leta.

Gdje je Crna Gora danas, i koliko gubi

Kada je riječ o Crnoj Gori, ipak je tiranski Aerodrom za sada glavna konkurencija crnogorskim “vazdušnim lukama”.

Crna Gora, na pragu ljeta, ima svega tridesetak dolaznih i isto toliko odlaznih letova s podgoričkog i tivatskog aerodroma. S druge strane, Tirana svakodnevno ima više od 120 odlaznih i 120 dolaznih letova. Kompanija Vizer je posljednje tri godine uložila više od 1,3 milijarde eura u albansku avio-industriju. Oni su, zbog porasta posla u Tirani, zaposlili oko 500 članova posade.

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) VASILIJE KOSTIĆ za današnju Pobjedu ističe da slaba aviodostupnost Crne Gore nanosi ozbiljnu štetu domaćim turističkim preduzećima, hotelijerima, ugostiteljima, domaćoj trgovini, poljoprivredi, domaćim i stranim investicijama, razvoju u cjelini. Uz to, povećavamo platno-bilansni deficit putujući preko Albanije i Tirane.

On objašnjava da avio-dostupnost destinacije utiče na sve aspekte ekonomije, ne samo na turizam i ne treba posebna pamet da se to zaključi.

 

– Ako je već tako, a jeste, postavlja se pitanje zašto se stvari u tom smislu sporo mijenjaju. Ima za to mnogo razloga, malo je prostora da se oni navedu, ali ključni je taj što nemamo jasno naznačene prioritete razvoja – ne znamo gdje želimo da idemo i kako, a to su fundamentalnapitanja strategije razvoja koja traže jasan odgovor. – kazao je on Pobjedi.

Vazduhoplovni analitičar ALEN ŠĆURIC  za Pobjedu ističe da se Crna Gora se u odnosu na susjedne zemlje, koje imaju bolje avio-povezivanje, kotira jako loše. Tirana je, prije kovida-19, . -u, bila manji aerodrom od Zagreba, a danas sustiže Beograd. Ona ima skoro pet puta više putnika nego Podgorica. Razlika je nekih šest miliona putnika.

On navodi da konkurencija iz drugih zemalja sa boljom avio-povezanošću utiče na smanjenje turističkog prometa u Crnoj Gori.

– U prvom redu oduzimanjem turista. I tu glavnu ulogu igraju daleko jači Tirana i Dubrovnik, koji su jaki aerodromi i ekstremno jaka turistička središta, daleko jača od Crne Gore. No, ovi aerodromi oduzimaju i druge putnike koji su njihovi korisnici, a ne aerodroma Crne Gore – objasnio je Šćuric.

MIRZA KRNIĆ,  ekonomista iz Preokreta, je mišljenja kao je jasno  da menadžmenti Aerodroma Crne Gore ne uspijevaju da razviju potencijale, a da su partije kadriranjem i ubrzanim rotacijama, te brzopletim odlukama učinile sistem takvim da ljudi i kompanije biraju alternativne vazdušne luke.

 

 

Podijeli ovaj članak