Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine legalizovaće i objekte koji nisu u skladu sa planovima

PROCJENJUJE SE DA U DRŽAVI IMA OKO 100.000 NELEGALNIH OBJEKATA

Novim zakonom o legalizaciji omogućiće se ozakonjenje i onih objekata koji nisu izgrađeni u skladu sa planskim parametrima, ali pod uslovom da nisu izgrađeni u zoni morskog dobra, nacionalnog parka i da nisu veći od 500 kvadrata, kazali su “Danu” iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Novim zakonom biće formirana državna agencija za legalizaciju.

Iako iz tog resora nisu mogli dati precizan odgovor kako će izgledati buduće zakonsko rješenje, jer je rad na njemu u toku, ali najavljuju da će biti povoljnosti u odnosu na sadašnje.

– Noviteti u odnosu na trenutno zakonsko rješenje odnose se na osnovnu premisu legalizacije. Naime, novo rješenje dozvoljava legalizaciju i ako objekat nije izgrađen u skladu sa planskim parametrima, ali pod uslovom da nije izgrađen u nekom od zaštićenih prostora (zona morskog dobra, nacionalnog parka i sl.) i ako je površine do 500 m2 – saopštili su “Danu” iz resora ministra Janka Odovića.

Kako objašnjavaju, predviđena je podijeljena nadležnost u vođenju postupaka legalizacije.

– Postupke legalizacije bespravnih objekata površine do 500 m2 rješavaće jedinice lokalne samouprave, a objekte preko 500 m2 rješavaće državna agencija za legalizaciju, koja bi se formirala ovim novim zakonom. Zakonom će se formulisati rok od šest mjeseci da se svi bespravni objekti upišu u katastar nepokretnosti, a za sve koji se ne upišu u tom roku donosi se rješenje o rušenju. Nadalje, biće precizirane odredbe koje se odnose na naplatu naknade za korišćenje prostora i omogućiće se puna primjena odredbi sa ciljem pritiska na vlasnike bespravnih objekata.

I pored navedenih rješenja, ministarstvo radi na formulaciji novih rješenja koja će unaprijediti i pojednostaviti postupak legalizacije nakon donošenja novog zakona – poručuju iz Ministarstva prostornog planiranja.

Na pitanje zbog čega ministarstvo ulazi u novu proceduru izmjene pravila za legalizaciju i u kolikoj mjeri su tome doprinijeli dosad vrlo slabi rezultati trenutno važećeg zakona, iz tog resora objašnjavaju da je najveći razlog zastoja bilo nedonošenje Plana generalne regulacije, za koji se, u stvari, vezivao čitav postupak legalizacije.

Bez procjene koliko će iznositi troškovi

Iz ministarstva ističu da su troškovi legalizacije različiti od opštine do opštine i zavise od visine naknade za urbanu sanaciju, zbog čega je, kako navode, teško reći koliko iznose ili će iznositi troškovi legalizacije.

– Nije ista cijena legalizacije objekta na sjeveru i na jugu Crne Gore, ali treba naglasiti i da su cijene legalizacije u svim opštinama 50 odsto manje za objekte osnovnog stanovanja – naveli su iz ministarstva.

 

Podijeli ovaj članak