Dolar ojačao. Euro oslabio

Na valutnim tržištima vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta porasla je prošle sedmice jer se čini da američka centralna banka neće sniziti kamatne stope tako brzo kako je tržište procijenilo.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost SAD u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,3 odsto, na 104,75 bodova.

Istovremeno je vrijednost dolara prema evropskoj valuti ojačala za 0,2 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0845 dolara. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 0,8 odsto, pa je njegov kurs dostigao 156,99 jena. Jačanje dolara je zahvaljujući novim makroekonomskim podacima koji su pokazali da su inflatorni pritisci u SAD i dalje jaki, te da je tržište rada i dalje snažno.

Smanjeni izgledi za smanjenje stope Fed-a u septembru

Uz to, zvaničnici Fed-a već duže vrijeme ponavljaju da inflatorni pritisci ne popuštaju dovoljno brzo, pa bi kamatne stope mogle ostati povišene i duže od očekivanog. Kao rezultat toga, izgledi za smanjenje stope Fed-a u septembru su se smanjili. Prije sedam dana tržište je procijenilo da postoji 67 odsto šanse da će Fed smanjiti kamatne stope u septembru, ali su sada te procjene pale na 49 odsto.

Izgledi za smanjenje kamatnih stopa u Britaniji su takođe smanjeni, s obzirom na to da je inflacija u aprilu porasla više nego što se očekivalo. Pažnju investitora prošle sedmice privukla je i poruka centralne banke Novog Zelanda da je, zbog još uvijek povišene inflacije, malo vjerovatno da će ove godine sniziti kamate.

 

Podijeli ovaj članak