Citi: Investitori se vraćaju u Tursku

Investitori koji su masovno bježali iz Turske u posljednjih nekoliko godina, možda bi željeli da se počnu vraćati, navodi se u najnovijem izvještaju Citija.
Nakon više od pola decenije dramatične depresijacije valute, iscrpljivanja deviznih rezervi i neortodoksne monetarne politike, turska ekonomija je “razderana” borbama. Zvanični podaci za april pokazuju da je inflacija u zemlji od 85 miliona ljudi bila na gotovo 70%, Turci se bore da priušte osnovna dobra, a lira je od ovog trenutka 2019. izgubila oko 81% svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Vršeći strogu kontrolu nad centralnom bankom, turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan odbijao je povećati stope posljednjih godina, nazivajući ih “majkom svih zala” i insistirajući, suprotno ekonomskoj misli, da je njihovo snižavanje način za hlađenje inflacije – pa je na kraju uradio suprotno.

Novi timovi za ekonomiju i centralnu banku od prije otprilike godinu dana, čini se, posvećeni su preokretu bogatstva Turske, bez obzira koliko bolan proces. Centralna banka je nadgledala agresivno kumulativno povećanje stope od 3.650 baznih poena između maja 2023. i januara 2024. Ponovo je podigla stope u martu ove godine, na sadašnju stopu centralne banke od 50%.

Tada je rečeno da će se “čvrsta monetarna pozicija održati sve dok se ne uoči značajan i održiv pad bazne mjesečne inflacije”.

I investitori to primjećuju.

“Pomak vlasti ka normalizaciji politike podstakao je interes investitora za tursku imovinu,” navodi se u izvještaju Citija objavljenom u četvrtak.

Poduzimanje ispravnih političkih poteza u ovim oblastima bit će ključno za “makroekonomsku vidljivost, jačanje sentimenta investitora i privlačenje prijeko potrebnih visokokvalitetnih priliva kapitala”, navodi banka.

Što se tiče kamatnih stopa, analitičari u izvještaju dodaju: “Vjerujemo da je CBT na pravom putu i da bi monetarna politika mogla ostati relativno čvrsta duže nego što trenutno očekuju tržišta.”

Dok je inflacija u Turskoj u mjesecu aprilu ubrzala na skoro 70% u odnosu na prethodnu godinu, neki ekonomisti su primijetili da je rast zapravo nešto niži od očekivanog, što sugerira da su pritisci na cijene možda ponovo oslabili. Mnogi ekonomisti smatraju da inflacija u zemlji pada u drugoj polovini ove godine, ali ne očekuju smanjenje stope do 2025.

Agencije za procjenu rejtinga sada odražavaju “normalizaciju politike i temeljna poboljšanja” koje Turska čini, navodi se u izvještaju Citija, predviđajući pozitivnije predstojeće preglede rejtinga. Ipak, obzirom na često turbulentnu istoriju turske politike i čestu nepredvidljivost njenog vođstva, banka je dodala: “Mislimo da je kreditni rejting Turske u velikoj mjeri ograničen njenim institucionalnim i političkim rizicima.”

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak