Njemačke firme očekuju stagnaciju ekonomije u 2024.

Njemačku ekonomiju koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Ekonomska aktivnost ne slabi, ali ni ne jača, rekao je izvršni direktor DIHK-a Martin Wansleben na predstavljanju rezultata istraživanja u četvrtak u Berlinu.

Prema istraživanju, tek nešto manje od 30 posto kompanija trenutnu poslovnu klimu smatra pozitivnom, a više od 25 posto lošom.

Više od polovine kompanija brinu kontinuirani voski troškovi energije i sirovina, manjak kvalificirane radne snage i troškovi rada, navode autori istraživanja.

“To pokazuje da je konkurentnost brojnih kompanija i Njemačke u cjelini trenutno pod velikim pritiskom”, konstatira direktor udruženja Martin Wansleben, prenosi SEEbiz.

“Izjalovile su se nade iz proteklih mjeseci da bi motor domaćih poduzeća mogli biti dobro poslovanje u inozemstvu ili oporavak domaće potražnje”, zaključio je dužnosnik DIHK-a. “Dogodilo se upravo suprotno: ekonomiju i dalje koče slaba domaća potražnja i veliki strukturni izazovi”, naglasio je.

Samo četvrtina anketiranih firmi planira veća ulaganja i stručnjak udruge upozorava na “alarmantne naznake postupne deindustrijalizacije”.

DIHK u ovoj godini predviđa stagnaciju ekonomija, a vlada i vodeći ekonomski instituti u najboljem slučaju tek marginalni rast.

Podijeli ovaj članak