Ko je najizgledniji kupac Addika?

Priča oko preuzimanja Addiko banke u proteklih je desetak dana dobila nove zaplete. Tri su igrača u ovom “ratu” – NLB, Alta Pay Group i Miodrag Kostić.

NLB je prije deset dana objavio ponudu za preuzimanje dionica Addika, cilj je “sticanje kontrole nad Addikom za sve izdate i otvorene dionice”, što znači da NLB želi da preuzme deset posto, odnosno sve dionice Addika po cijeni od 20 eura, a koja uključuje nedavno izglasanu dividendu koja još nije isplaćena. Dioničari od slovenačke banke praktično dobijaju ponudu od 18,74 eura, jer bi u svakom slučaju dobili izglasanu dividendu od 1,26 eura, bez obzira na ishod transakcije.

Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprus namjerava da preuzme 17 posto po cijeni od 16,24 eura po dionici nakon isplate dividende.

Addiko je ranije ove nedjelje objavio da Alta Pay, koja je u trci za udio u Addiko banci uz Agri Europe Cipar Miodraga Kostića i slovenačku banku NLB, sada drži 9,63 posto dionica austrijske banke. Iz Alta Pay grupe navode da je od početka riječ o postupku sticanja udjela od 29,59 posto dionica.

Addiko Bank AG objavila je u četvrtak da je srpska kompanija Diplomat Pay, koju kontroliše Stefan Rodić, 20. marta ove godine od Alta Pay grupe uslovno kupila 6,87 posto udjela u toj banci. Kako bečka banka navodi u saopštenju regulatoru, ta se transakcija odnosi na dionice koje Alta Pay još ne posjeduje, a koje su predmet još jednog uslovnog kupoprodajnog ugovora. Zasebno, Diplomat Pay kupio je još 3,12 posto udjela kroz više transakcija od 26. marta do 10. aprila, izvijestio je Addiko.

No, analitičari ocjenjuju da se ne može provjeriti pouzdanost tih transakcija. Odnosno, pitanje je jesu li one zapravo dovršene, piše SEEbiz.eu.

Iako se utakmica tek zahuktala, mnogi su skloni reći da bi bilo veliko iznenađenje da Alta Pay na kraju bude pobjednik. Većina daje prednost NLB-u zato što je spreman platiti izdašnu premiju, ponajviše stoga što želi da uđe na hrvatsko tržište.

Prvi čovjek NLB-a Blaž Brodnjak u više je navrata izrazio želju za ulaskom u Hrvatsku.

Osim što bi ta akvizicija NLB grupi osigurala veći opseg i mogućnosti jačanja poslovanja na tržištima na kojima je NLB već prisutan, posebno je podcrtao njen značaj upravo s aspekta dodavanja “izuzetno važnog tržišta susjedne Republike Hrvatske”, opisujući ga i kao most prema drugim tržištima regiona. U priči oko preuzimanja Addika, važan dio su i odobrenja nadležnih regulatornih tijela. U slučaju Hrvatske u prvom redu HNB-a.

U kontekstu Addika, Brodnjak je naglasio digitalnu dimenziju razvoja Addiko grupe kao specijalizovane banke za potrošače i mala i srednja preduzeća, uvjeren da bi to značajno nadopunilo NLB-ov univerzalni bankarski model i ubrzalo ispunjenje ambicija zacrtanih Strategijom 2030.

Podijeli ovaj članak