Musk: Nijesam za carine na kineska električna vozila

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da ne podržava nedavnu najavu predsjednika Džoa Bajdena o tarifama na električna vozila kineske proizvodnje.
“Ni Tesla ni ja nismo tražili ove tarife”, rekao je Musk u odgovoru na pitanje Karen Tso iz CNBC-a tokom sesije pitanja i odgovora na VivaTech konferenciji u  četvrtak. “Zapravo, bio sam iznenađen kada su objavljene.”

Bidenova administracija objavila je prošle sedmice da je uvela carinu od 100% na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje u SAD u pokušaju da zaustavi preplavljivanje američkog tržišta jeftinim kineskim električnim vozilima. Bijela kuća kaže da subvencije Pekinga pomažu kompanijama da previše proizvode jeftine proizvode čiste energije poput solarnih panela i električnih vozila koji nadmašuju domaću potražnju.

Tesla se ove godine muči zbog stare flote električnih vozila, slabije potražnje potrošača za njenim vozilima i povećane globalne konkurencije, uglavnom u Kini. Prihodi su najviše pali u prvom tromjesečju od 2012. godine, a cijena dionica je pala za gotovo 30 posto u 2024. godini.

“Tesla se prilično dobro takmiči na kineskom tržištu bez carina i preferencijalne podrške”, rekao je Musk u četvrtak. “Ja sam za to da nema tarifa.”

Musk je dodao da se također ne slaže s poreznim olakšicama za električna vozila.

“Zalažem se da nema tarifa i podsticaja za električna vozila, ili za naftu i gas”, rekao je izvršni direktor Tesle.

Muskove primjedbe u četvrtak uslijedile su nakon što je ranije ove godine sugerirao da će kineske EV kompanije uništiti konkurenciju na drugim mjestima u nedostatku trgovinskih ograničenja.

“Iskreno, mislim da će, ako se trgovinske barijere ne uspostave, uništiti većinu drugih kompanija u svijetu”, rekao je Musk u izvještaju o zaradi kompanije u januaru.

Ranije, kada su ga pitali za svoja razmišljanja o tome da li bi mu Bajdenove tarife od 100 odsto dale zeleno svjetlo da izbaci jeftiniji automobil na tržište, Musk je spustio slušalicu i publika je čekala nekoliko minuta da se vrati na mrežu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak