Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu

Amazon.com ubacio je “klipove” u točkove Netflixovih reklamnih planova.
Netflix naplaćuje manje za oglase i prihvata nove ponude kao što je plasman proizvoda, prema kupcima oglasa, budući da firma za streaming želi nastaviti širiti oglasni posao koji se suočava sa rastućom konkurencijom, piše Wall Street Journal.

Tržište streaming oglasa preokrenulo se ranije ove godine kada je Amazon pretvorio svoju cijelu bazu pretplatnika Prime Videoa na novu verziju s oglasima, dajući korisnicima priliku da se vrate na streaming bez oglasa za dodatnih 2,99 USD mjesečno.

Velika baza pretplatnika podržana oglasima Prime Videoa znači da ima značajnu količinu inventara oglasa koji utiče na pregovore koje Netflix, YouTube, TV mreže i drugi streameri vode s oglašivačima dok se obvezuju na kupovinu milijardi dolara u komercijalnom vremenu za nadolazeće TV sezona—proces poznat kao “unaprijed”.

Tvrtka za e-trgovinu snižava cijene oglasa za sve, kažu analitičari i kupci oglasa.

“Ranije ove godine, kit nazvan Amazon Prime Video uveden je u ctv jezerce”, napisao je medijski analitičar Michael Nathanson u izvješću ulagačima u srijedu, govoreći o povezanoj televiziji. “Skoro šest mjeseci kasnije, počinjemo otkrivati utjicaj ovog poremećaja.”

Netflix traži od nekih brendova da plate otprilike 29 do 35 dolara za dosezanje 1000 gledalaca, prema oglašivačima i kupcima oglasa, što je značajno smanjenje u odnosu na 39 do 45 dolara koliko je naplaćivao nekim oglašivačima prošlog ljeta.

Netflixove smanjene cijene oglasa bliže su onome što Prime Video želi naplatiti, prema kupcima oglasa, koji vrše pritisak na Prime za još niže cijene.

Pregovori su u toku, a cijene bi se mogle promijeniti, rekli su kupci oglasa. Oglašivači plaćaju različite cijene zavisno o vrstama oglasa koje kupuju i o tome koliko vremena za oglašavanje kupuju.

Tokom svojih početnih pregovora, Netflix nudi veće oglasne pakete s premium cijenom koji uključuju oglašivačima da integrišu svoje proizvode i usluge u određene programe, rekli su neki od oglašivača. Ti programi uključuju nadolazeću dramsku seriju o svijetu jahanja bikova s Timom McGrawom, rekao je jedan od njih.

Netflix takođe nudi veća sponzorstva događaja uživo i događaja povezanih s nekim od njegovih programa.

seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak